OKULDA VE SANAYİDE KİMYA
Ömrümüzün büyük bölümü eğitimle geçtiğinden birçok kırtasiye malzemesine temas etmek zorunda kalıyoruz.
Defter, kalem, kağıt, silgi, mürekkep, tebeşir, yapıştırıcı vb. malzemeler en çok kullandığımız kırtasiye malzemeleridir. Kullandığımız kırtasiye malzemelerinin çeşidi arttıkça maruz kaldığımız kimyasalların da sayısı artmaktadır.
Kağıt
Genellikle üzerine yazma işlemlerinde kullanılan malzemelerdir. Kağıt M.Ö 3. yüzyıldan beri üretimi yapılan faydalı bir malzemedir.
Kağıtlar; ağaç lifleri veya otların bezelerinden elde edilen selülozdan üretilir. Ladin, çam, kavak, köknar vb. ağaçlar veya saman, kendir, kenevir, hint keneviri, bambu gibi bitkilerden de elde edilebilir.
Selülozdan üretilen kağıtların sağlam olması için katkı maddeleri kullanılır. Kağıt hamuruna katılan kil ve alüminyum hidroksit (AI(OH)3) selüloz boşluklarını doldururken, katılan polimerler sağlamlığını artırır.
Belli amaçlar için kullanılan kağıtlar (belgeler) uzun yıllar saklandığında bozulup sağlığa zararlı maddelere dönüşebilir. Bozulma sebebi asit, mürekkep, hava kirliliği veya kağıt üzerinde üreyen mikroorganizmalar olabilir.
Grafit, üst üste oturmuş düzlemsel katmanlardan oluşur. Grafit kağıda sürüldüğünde grafitin bir kısmı koparak kağıda yapışır. Bu sayede kurşun kalem iz yapmış olur. Kurşun kalemin kağıdı çizmesi fiziksel bir olaydır.
Tükenmez kalemler, akışkanlığı az olan mürekkepler kullanılarak hazırlanan basit düzeneklerdir. Tükenmez kalem mürekkebi sürüldüğü yüzeye kimyasal bağlarla bağlanır. Örneğin; kağıdı tükenmez kalemle yazdığımızda silgiyle silemeyiz.
Silgiler
Kauçuk polimerlerinden üretilen bir maddedir. Kurşun kalem izlerinin silinmesinde kullanılır. Hidrofob (apolar) karakterli polimerler, kurşun kalem izindeki karbon halkalarına etkili London kuvvetleriyle bağlanır. Bu bağlar kalem lekesiyle kağıdı birbirine bağlayan kuvvetlerden daha güçlüdür. Bu sayede silgi lekeyi siler. Kauçuk silgi, vinil silgi, Art-gum silgi, renkli ve kokulu silgi, dak-sil çeşitleri vardır.
Sanayide Kimya
Gübreler
Tarım alanlarının ve tarımla uğraşanların azalması buna karşı dünya nüfusunun hızla artması sebebiyle artan gübre ihtiyacının karşılanması gerekmektedir.
Zamanla tarımsal üretimin hızını ve verimliliğini artırmak gereksinimi doğmuştur. Bitkiler gelişimleri için gerekli olan şeyleri havadan ya da topraktan alır.