Bu konu ile nitelikli insan gücünün Türkiye ekonomisinin gelişimindeki yerini ve önemini analiz edeceğiz.
Nitelikli insan, bilgi ve yetenek sahibi olan kendini geliştirmiş kişilere denir. Bu nedenle nitelikli insanların ülke ekonomisine çok önemli katkıları vardır. Çünkü nitelikli insanın bazı önemli özellikleri bulunur.
Nitelikli insan:
- Tasarrufludur.
- İyi hayal gücü vardır.
- Girişimcidir.
- Olumlu yönde değişir.
- Çok yönlü düşünebilir.
- Ülkesine faydalıdır.
- Yenilikçidir.
- Üretkendir.
Ülkemizde iki nitelikli insan örneği:
Nuri ŞEKER (1857 – 1958)
Uşak’ta şeker pancarı üretimine öncülük etmiştir. Ayrıca 1926 yılında Türkiye’nin ilk şeker fabrikalarından olan Uşak şeker fabrikasının kurucusudur.
Mennan AKSOY (1952 – 2015)
İlkokul mezunudur. Gördüğü bir makineyi on dakika inceledikten sonra aynısını yapabilirdi. Bu yüzden yurt dışındaki sanayi fuarlarına girişi bile yasaklanmıştı. Buluşları ve icatlarıyla tanınır. Başta TÜBİTAK olmak üzere birçok kurumdan ödül almıştır. Örneğin Almanya’dan alınan bir milyon dolarlık bir makinenin yerlisini dört yüz bin
dolara mal etmiştir.
Örnek: 7143 sayılı kanun gereğince 31 mart 2018 gününe kadar edinilmiş vergi borçlarında yapılandırmaya gidecektir. Vergi borcu affı ile beraber borçların faizleri ve zamları silinecektir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu kanunun bir özelliği olamaz?
A) Devletin gelirleri artar.
B) Devlet, halka kolaylık sağlamıştır.
C) Devlet maddi olarak güçlenir.
D) Devlet herkesten eşit vergi almalıdır.
ÇÖZÜM: Devlet vergi alacaklarını tahsil etmek için milletin yükünü hafifleştirerek çözüm yoluna başvurmuştur. Çeşitli nedenlerden dolayı vergisini ödemeyenlerin işini kolaylaştırmıştır. Böylelikle devlette, millette görevini yerine getirmişlerdir. Cevap D