Modifikasyon 8.Sınıf Fen
Yukarıda verilen örnekler canlının dış görünüşünde (fenotipinde) meydana gelen ve kalıtsal olmayan değişikliklerdir.
Canlıların ısı, ışık, nem, besin, basınç, yaşanılan ortam gibi çevresel faktörlerin etkisi ile değişime uğramasına modifikasyon denir. Modifikasyon ile canlıların genlerinde herhangi bir değişim olmaz. Ancak genlerin çalışması değişebilir. Ortam şartları eski hâline döndüğünde canlının değişen özellikleri tekrar eski hâlini alır. Örneğin, Güneş ışığında teni bronzlaşan bir kişi, bir süre Güneş ışığı almayan ortamda bulununca teni tekrar eski hâlini alır.
Dikkat: Modifikasyonlar vücut hücrelerinde oluştuğu için yavru bireylere aktarılmaz. Bu nedenle modifikasyonlar kalıtsal değildir.
Aşağıda bazı canlılarda görülen modifikasyon örnekleri verilmiştir.
Çuha bitkisinin çiçekleri ortam sıcaklığına göre farklı renklerde oluşmaktadır. Çuha bitkisi 30 – 35°C sıcaklıktaki nemli ortamlarda beyaz çiçek, 10 – 15°C sıcaklıktaki kuru ortamlarda kırmızı çiçek açmaktadır. Sıcaklık farklılığından oluşan bu durum modifikasyona örnektir.
Arılarda yumurtadan çıkan larvalar bal ile beslenince işçi arı, bal ve arı sütü ile beslenince kraliçe arı oluşur. Beslenme farklılığından oluşan bu durum modifikasyona örnektir.
Himalaya tavşanlarının kuyruk, kulak ve ayak tüyleri kışın siyah renkli, yazın ise beyaz renkli olur. Hava sıcaklığının etkisi ile oluşan bu durum modifikasyona örnektir.
18°C sıcaklıkta doğan sirke sinekleri kıvrık kanatlı, 34°C sıcaklıkta doğan sirke sinekleri ise düz kanatlıdır. Sıcaklığın etkisi ile oluşan bu durum modifikasyona örnektir.