Mıknatıslar Konu Anlatımı 10.Sınıf Fizik

Mıknatıslar Konu Anlatımı 10.Sınıf Fizik

Kategoriler: 10. Sınıf Fizik, Fizik
Cepokul

Demir, kobalt, nikel elementleriyle bu elementleri içeren alaşımları çekme özelliği gösteren maddelere mıknatıs, bu özelliğe de mıknatıslık özelliği denir. Mıknatıslar, doğada bulunduğu gibi yapay olarak da üretilebilir. Doğal mıknatıs Fe3O4 (demir – üç – oksit) tir. Yapay olarak demir, nikel ya da kobalt elementlerinden yapılmış cisimlerin üzerinden elektrik akımı geçirilerek elde edilebilirler. Kullanılış biçimlerine göre de şekil verilir; çubuk, halka, silindir, at nalı, U mıknatısı gibi. Bir mıknatısın çekme gücünün en yoğun olduğu noktaya mıknatısın kutbu denir. Mıknatıslar daima iki kutupludur.

Mıknatıs için Coulomb Yasası

Mıknatıslar birbirlerini iter ya da çekerler. Kutuplardan biri kuzey (N), diğeri güney (S) kutbudur. Aynı kutuplar birbirlerini iter, zıt kutuplar birbirlerini çeker. Bu kuvvet kutup şiddetleri ile doğru orantılı, aralarındaki uzaklığın karesi ile ters orantılıdır. Bu kuvvet mıknatısların bulunduğu ortama bağlıdır.

Mıknatıs Etrafındaki Manyetik Alan

Bir mıknatısın manyetik etkilerini gösterdiği bölgeye 0 mıknatısın manyetik alanı denir. Uzayın herhangi bir bölgesinde mıknatıs kutuplarına etkiyen kuvvetler varsa, o bölgede bir manyetik alan vardır. Manyetik alan içerisinde hareket eden elektrik yüklerine bir kuvvet etki eder.

Manyetik Alan Çizgileri

Manyetik alan çizgilerinin yönü N (Kuzey) kutbundan S (Güney) kutbuna doğrudur.

Demir tozlarının mıknatıslar tarafından şekillendirilmesi aşağıdaki şekillerde gösterilmiştir.

Uyarı: “Manyetik alan çizgileri sadece mıknatısın dışındadır.” yanlış bir ifadedir. Manyetik alan çizgileri mıknatısın
içinden de geçmektedir.

Manyetik Kutuplar konusuna gitmek için tıklayın.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar