Mevsimlerin Oluşumu 8.Sınıf Fen


Kategoriler: 8. Sınıf Fen Bilimleri Konuları, Fen Bilimleri
Cepokul

Mevsimlerin Oluşumu çözümlü sorular için tıklayın

Güneş ışınlarının ulaştığı yerlerde gündüz yaşanırken, güneş ışınlarının ulaşmadığı yerlerde gece yaşanır. Örneğin, güneş ışınlarının ulaştığı Rio’da gündüz yaşanırken, güneş ışınlarının ulaşmadığı Ankara’da gece yaşanır. Dünya’mız kendi ekseni etrafında dönerek bir yandan gece ve gündüzü oluşturmakta, bir yandan da günlük sıcaklık farklarına sebep olmaktadır. Diğer yandan, Dünya’nın dönme ekseninin eğik olması, her iki yarı kürede de bir yıl boyunca farklı mevsimleri meydana getirir.

Güneş ışınları Dünya’nın bazı bölgelerine dik gelir. Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketine göre dik gelen ışınları alan bölgeler sürekli değişir, Güneş
ışınları bir yere ne kadar dik gelirse sıcaklık o kadar yüksek, ne kadar eğik gelirse sıcaklık o kadar düşük olur. Güneş ışınlarının bir yere gelme açısı Dünya’nın şekline, eksen eğikliğine, Dünya’nın günlük ve yıllık hareketine bağlıdır.

Dünya, Güneş etrafında dönerken eksen eğikliği nedeniyle güneş ışınlarının yere gelme açısı yıl içinde değişir. Bu nedenle sıcaklık yıl boyunca farklılık gösterir. Eksen eğikliği Kuzey ve Güney Yarı kürelerde aynı anda farklı sıcaklık değerlerinin oluşmasına ve farklı mevsimlerin yaşanmasına sebep olur.

Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu gece ve gündüz oluşur. Gündüz ısınan yeryüzü, Güneş’in batmasıyla birlikte gece boyunca ısı kaybeder. Bu durum Güneş doğuncaya kadar devam ettiği için günün en düşük sıcaklığı, Güneş’in doğmasından hemen önce ölçülür.

Mevsimlerin Oluşumu çözümlü sorular için tıklayın


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar