MERCEKLERİN KULLANIM ALANLARI
Merceklerin kullanılacağı yerlere göre çeşitleri, büyüklükleri ve eğrilikleri farklılık gösterir. Merceklerin kullanıldığı pek çok alan vardır. Günlük yaşantımızda mercekler en sık çeşitli göz kusurlarını düzeltmek için kullandığımız gözlükler ve kontak lenslerde kullanılmaktadır. Miyop ve hipermetrop, göz merceğinin yapısındaki bozukluklar sonucu oluşan göz kusurlarından bazılarıdır.
Miyop göz kusurunu düzeltmek için kalın kenarlı mercek ya da lens kullanılır. Hipermetrop göz kusurunu düzeltmek için ince kenarlı mercek ya da lens kullanılır.
Projeksiyon cihazı; bilgisayar, fotoğraf makinesi, kamera, uydu alıcısı gibi cihazlardan aldığı görüntüyü mercekler yardımıyla büyüterek bir perdeye
yansıtır. Günümüzde bu cihaz birçok sektörde kullanılmaktadır.
Deniz fenerleri, deniz kıyılarına yapılmış tepesinde güçlü bir ışık kaynağı olan kulelerdir. Deniz fenerinde kullanılan mercek ve aynalar, ışığın uzak mesafelerden görünmesini sağlar. Deniz fenerleri geceleri ve sisli havalarda deniz taşıtlarına yol göstermek ve denizcileri tehlikelere karşı uyarmak amacıyla kullanılır.
Teleskop, uzay gözlemleri için kullanılan bir alettir. Optik teleskoplarda ince ve kalın kenarlı mercekler kullanılmaktadır.
Dürbün, yeryüzündeki ve gökyüzündeki objelerin gözlenmesinde kullanılır. Yapısındaki mercekler sayesinde uzaktaki cisimleri daha yakınmış gibi
görmemizi sağlar.
Mikroskop: Çok küçük nesneleri incelemek için kullanılan mikroskoplarda ince kenarlı merceklerin büyütme özelliğinden yararlanılır. Birden fazla ince kenarlı mercek kullanılarak değişik büyütme oranlarına sahip mikroskoplar yapılmıştır. Mikroskobun keşfiyle canlılar aleminin bilmediğimiz yönleri aydınlatılmıştır.
Fotoğraf makinesi, nesnelerden gelen ışığı mercekler yardımıyla kırarak film üzerine düşürür ve görüntüyü kaydeder. Günümüzde filmli fotoğraf makineleri yerini dijital fotoğraf makinelerine bırakmıştır.