Lizozom Nedir? Kısaca Özellikleri ve Görevleri Biyoloji Tyt Ayt Yks


Kategoriler: Biyoloji
Cepokul

LİZOZOM

Sindirim enzimlerini depolar. Lizozom sindirim enzimi sentezlemez (üretmez). Sindirim enzimlerini sentezleyen ribozom, salgılayan ise golgidir.

Hücre içi sindirimde görev alır. Hücre dışı sindirimde rolü yoktur. Örneğin bir sindirim enzimi hücre içinde görevliyse; bu enzimi ribozom üretir, E.R taşır, golgi paketler ve lizozomda depolanır Ancak bir sindirim enzimi hücre dışına salgılanacaksa; bu enzimi ribozom üretir, E.R taşır, golgi ise enzimi hücre zarından dışarı salgılar. Yani hücre dışı sindirimde lizozom görev almaz.

Karaciğer hücreleri yaşlı kan hücrelerini parçaladığı için, akyuvar hücreleri ise mikropları parçaladığı için lizozom bakımından zengindir.

Hücre yaşlandığında lizozom zarı yırtılır ve hücre kendi kendini parçalar. Buna otoliz denir.

Hücrelerin kendi lizozomları tarafından programlı olarak parçalanması, canlıların gelişiminde önemli rol oynar. Örneğin insan embriyosunun oluşumunda, başlangıçta parmaklar arasında bulunan perdeler lizozomlar tarafından sindirilir. Böylece parmaklar birbirinden ayrılır.

* Sperm hücresinin baş kısmındaki lizozom yumurta zarını eriterek döllenmenin gerçekleşmesini sağlar.

Unutma: Lizozom enzimleri substrat olarak, protein, yağ, nükleik asit ve polisakkaritleri kullanabilir. Ancak Lizozom enzimleri glikoz ve aminoasit gibi küçük maddelere etki etmez. Çünkü monomerler sindirilmez.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar