Lazer Işınları Ayt Fizik


Kategoriler: Ayt Fizik, Fizik
Cepokul

Lazer Işınları

Uyarılmış bir atomun daha düşük enerji düzeylerine geçişi, kendiliğinden ya da uyarılma yolu ile olur. Yarı kararlı bir düzeye uyarılmış bir atomun uygun frekanslı foton etkisi ile ışıma yaparak düşük enerji düzeyine geçişine uyarılmış emisyon denir. Uyarılmış emisyon, lazer elde edilmesinin temelini oluşturur.

Şekildeki E2 düzeyine uyarılmış bir atoma, E = E2 — E1 enerjili foton gönderilirse foton uyarılmış atomu temel enerji düzeyine geçişte zorlar. Bu etki ile atom E = E2 — E1 enerjili foton yayarak E1 enerji düzeyine geçer. Böylece aynı frekanslı iki foton yayılır. Eğer bu iki foton da uyarılmış atomlardan ikisinin daha E1 enerji düzeyine inişe zorlarsa dört foton yayılmış olur. Böylece foton sayısı katlanarak artar. Bu şekilde elde edilen ışığa lazer ışığı denir.

Lazerler, uyarılmış emisyon yöntemi ile aynı fazda, aynı frekansta fotonlardan oluşan ışık yayan cihazlardır.

İçi, katı, sıvı veya gaz madde ile doldurulan lazer tüpünün bir ucunda yansıtıcı, diğer ucunda da kısmen yansıtıcı iki ayna bulunur. Tüpe dışarıdan
enerji verilerek atomlar uyarılır. Uyarılmış atomlara foton yollanarak atomların foton yaymaları sağlanır.

Tüp içinde aynalardan yansıyan fotonlar, yayılan foton sayısının katlanarak artmasını sağlar. Böylece kuvvetlenen bu ışık kısmen yansıtıcı aynanın olduğu uçtan dışarı doğru çıkar.

Lazerler, gündelik yaşantıda birçok alanda kullanılmaktadır. Haberleşme teknolojisi, görüntü ve ses depolama sistemleri, nükleer füzyon ve astronomi araştırmaları, endüstri ve tıp kullanım alanlarından bazılarıdır.

Tıpta ameliyatlarda, diş ve göz bozukluklarının tedavisinde, güzellik salonlarında lazerden faydalanılmaktadır. Endüstride kesme ve barkod okuma sitemlerinde, mesafe ölçülerinde lazerden yararlanılmaktadır.

Lazer ışığının özellikleri şöyledir:

* Uyarılmış emisyon yoluyla elde edilir.

* Aynı fazlı ve frekanslı fotonlardan oluştukları için tek renklidirler.

* Çok ince bir ışık demeti haline getirilebildiğinden yayılırken çok az dağılır ve çok uzağa gidebilir.

* Yüksek enerji taşırlar. Bu nedenle delme, kesme, kaynak yapmak gibi olaylarda kullanılabilirler.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar