Bütün kuşların vücudu keratinden oluşan tüylerle kaplıdır. Kuşların büyük kısmının uçma yeteneği vardır. Tüylerin bulunması ve uzun kemiklerinin içinin hava ile dolu olması uçmalarını kolaylaştırır. Leylek, serçe, baykuş, penguen, kaz, deve kuşu gibi canlılar bu sınıfa örnek verilebilir.
- Vücut yüzeyinde bulunan tüyler ısı yalıtımı sağlar. Kanatlarında bulunan ve daha büyük olan telek tüyleri ise uçma da etkili olur.
- Vücut sıcaklıkları sabit olan kuşların metabolizması çok hızlıdır. Bu metabolizma uçma sırasında gerekli enerjiyi sağlar. Akciğer solunumu yapan kuşlarda bu enerjinin elde edilmesinde akciğerlere bağlı olan hava keseleri görev yapar. Bu keseler havadaki oksijenin daha fazlasının vücuda alınmasını sağlar.
- Sıcak kanlı hayvanlardır (vücut sıcaklığı çevre sıcaklığına bağlı olarak değişmez). Dört odacıklı olan kalplerinde kirli ve temiz kan bir birine karışmaz. Vücutlarında kirli ve temiz kan karışmadan dolaşır.
- Döllenme ana canlının vücudunda (iç döllenme) gerçekleşir. Yavrular sert kabuklu bir yumurta içinde ve ana canlının dışında gelişir. Yumurta gelişimi sürecinde yumurtanın üzerinde kuluçkaya yatar ve yumurtadan çıkan yavrularına bakarlar.
- Görme, denge ve işitme merkezleri iyi gelişmiştir. Ağız gaga şeklinde farklılaşmış olup dişleri yoktur.