Kur’an-ı Kerim’in Temel Özellikleri 5. Sınıf Din Kültürü


Kategoriler: 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Cepokul

KUR’AN-I KERİM’İN TEMEL ÖZELLİKLERİ

İnsan, kendisine verilen akıl ile doğruyu ve yanlışı ayırt edebilecek yeteneğe sahiptir. Ancak akıl ve duyu organları bazen yanıltıcı olabilir. Bu nedenle Allah, insanlara doğru yolu göstermek için Kur’an-ı Kerim’i göndermiştir. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de insanları iyiliğe ve doğruya yönlendirici mesajlar vermiştir. Kur’an-ı Kerim’i anlayarak okuyan bir kişi, doğru davranışlarda bulunmanın önemini kavrar. Bu kitabın rehberliğinde, insanlar adaletli, dürüst ve erdemli olmaya davet edilmiştir.

“Şüphesiz Allah, iman edip salih ameller işleyenleri içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyacak, orada altından bileziklerle, incilerle süsleneceklerdir. Oradaki giysileri ise ipektir.”
(Hac Suresi, 23. Ayet)

Kur’an-ı Kerim, insanları kötülüklerden sakındırmak amacıyla önemli uyarılarda bulunmuştur. Başımıza gelebilecek tehlikelere karşı dikkatli olmamız gerektiğini vurgular. İçki, kumar, fal gibi davranışlar, insanları kötülüklere sürükler ve bu yüzden uzak durulması gerekenler arasındadır.

“Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerden ibarettir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.”
(Maide Suresi, 90. Ayet)

Kur’an-ı Kerim, insanları iyiliğe teşvik eder ve kötülüklerden uzaklaştırmak için çeşitli mesajlar verir. İyiliği emreder, kötülükten meneder ve Allah’a iman etmeyi öğütler.

“Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten meneder ve Allah’a iman edersiniz…”
(Âl-i İmran Suresi, 110. Ayet)

İnsanların akıllarını kullanmaları gerektiği de sıkça vurgulanmıştır. Kur’an-ı Kerim, insanların aklını doğru kullanarak olayları düşünmesini ister. Aynı zamanda yardımseverliği ve paylaşmayı teşvik eder.

“Eğer bir müminin malını inancından dolayı yoksulluk çektiğini bilerek ona yardım etmezseniz, o müminin durumu, rüzgarın şiddetli estiği bir kayaya benzer; yağmur yağar, ancak hiçbir şey kalmaz.”
(Bakara Suresi, 264. Ayet)

Kur’an-ı Kerim’in verdiği bu mesajlar, insanların doğru yolu bulmasına yardımcı olur.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar