Kuraklık 10. Sınıf Coğrafya


Kategoriler: 10. Sınıf Coğrafya, Coğrafya
Cepokul
  • Bir bölgede ihtiyaçtan daha az su varsa, o bölgede kuraklıktan söz edilebilir. Kuraklığın ana nedenleri; yaz sıcaklıklarının fazla oluşu, buna bağlı olarak şiddetli buharlaşma ile aşırı su kaybı, yağış rejimlerinin düzensiz oluşu ve tarımın tamamen sulamaya dayalı oluşudur.
  • Kuraklık, Dünyamızın en önemli sorunlarından biridir. Kuraklıktan dolayı, Dünyamızda her yıl binlerce insan ölmekte ve hayvan telef olmaktadır. Kuraklığın en şiddetli olduğu yerler; Afrika’da Sahra altı Somali, Sudan, Etiyopya, Çad, Nijer, Moritanya ve Mali gibi ülkeleridir.
  • Çin, Hindistan ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri, Afganistan ve Pakistan kuraklıktan en çok etkilenen ülkelerdir.
  • Dünya üzerinde 1900-2005 yılları arasında 822 kuraklık olayı gözlenmiştir. Bunun % 57’si Afrika, % 20’si Asya kıtalarında yaşanmıştır. Kuraklıktan ölenlerin sayısı 10 milyonu aşmıştır. Ölenlerin % 77’si Asya, % 12’si Avrupa ve % 10’u Afrika Kıtası’nda gerçekleşmiştir. (Afrika Kıtası’nda ölüm değerlerin düşük çıkmasında istatistiklerin düzenli tutulmayışı etkendir.)

Kuraklığın Başlıca Etkileri Şunlardır:

1. Ekonomik Etkileri: Ürünlerde kayıp, ekim alanlarının verimliliğinin azalması, böcek istilası, bitki hastalıkları, ürün kalitesinde düşüklük, süt ve çiftlik hayvanları kaybı, otlakların verimliliğinin azalması, gibi olumsuzluklardır.

2. Çevresel etkileri: Toprakta su ve rüzgâr erozyonu, balık alanlarına ve bitki alanlarına zararlardır.

3. Sosyal Etkiler: Yiyecek kıtlığı, yoksullukta artış, göç, sosyal huzursuzluk, kırsal alanlardaki yaşam seviyesinde düşüş gibi olaylara savaşlardır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar