KOZMETİK MALZEMELERİN İÇERDİĞİ ZARARLI KİMYASALLAR
Kozmetik ürünleri insanların görünüşlerini güzelleştirmek için ve bazı tedavilerde kullanılırlar. Kozmetik; insan vücudunun dış yapısına, dişlere, mukozaya uygulanan temizlik, koku vermek ve korumak amacıyla uygulanan, saç boyaları, saç açıcıları dahil tüm ürünler ve maddelerdir.
Kozmetik Ürünlerde Kullanılan Boyar Maddeler
Anorganik Boyar Maddeler
Alüminyum hidroksit, alüminyum oksit, alüminyum silikat, baryum sülfat, bentonit kalsiyum karbonat, kaolin, magnezyum silikat, kalsiyum silikat, talk ve çinko oksittir.
Organik Boyar Maddeler
Karmen, karotinoidler, klorofil, kına, karamel, nişasta ve sentetik boyar maddeler, çivit, sumak, papatya, ceviz yaprağı, meşe kabuğu gibi organik kökenli boyar maddelerdir.
Nemlendiriciler
Vücuttaki su kaybından ileri gelen kurumaya karşı sertleşmeyi önlemek amacıyla kullanılır.
Anorganik Nemlendirici
Kalsiyum klorürdür.
Metal Organik Nemlendiriciler
Genellikle sodyum laktat kullanılır.
Organik Nemlendiriciler
Organik nemlendirici en çok tercih edilendir. Gliserol ve sorbitol en çok tercih edilendir.
Koku Maddeleri
İyi parfümlerde alkol esansı %15 – 30, kolonyada ise % 5 – 8’dir. Bitkisel, hayvansal ve sentetik olmak üzere üç farklı koku kaynağı vardır.
Bitkisel Kaynaklı
Tüm bitki özleri bu amaçlı kullanılabilir. Genellikle limon, yasemin, gül, leylak gibi bitkiler kullanılır.
Hayvansal Kaynaklı
Amber, misk, civet ve “castoreum”dur.
Sentetik Kaynaklı
Benzen türevleridir.
Antioksidanlar
Oksitlenmeye bağlı serbest radikallerin oluşmasını önlemek amacıyla kullanılır.
Çözücüler
Cildi temizlemede kıvam artırıcı olarak kullanılır.
Kozmetiklerin Zararlı Etkileri
Saç Boyaları
Boyanın saça verdiği zarar boyanın çeşidine göre değişebilir. Saça en büyük zarar kalıcı saç boyaları tarafından verilir. Kimyasal saç boyaları alerjik hastalıklara, saçlı deride yara ve tahrişlere, kepeklenmeye, saçın dökülmesine yol açabilir. En sağlıklı saç boyası doğal yolla elde edilen kınadır.
Saç Jöleleri, Yapısı ve Sakıncaları
Saça parlak bir görünüm kazandırmak için kullanılan maddelerdir. Saç jölesi saç dökülmesine doğrudan yol açmasa da saç dökülmesini kolaylaştıran bir etki gösterebilir. Saçlı deride biriken saç jölesi kıl köklerinde birikerek kan dolaşımını engelleyebilir ve saçın beslenmesine zarar verebilir.
Kalıcı Dövme ve Sakıncaları
Kalıcı dövmelerde azo boyar maddeler kullanılmaktadır. Deriye uygulanan bu boyalar genelde tekstil ve araba boyaları için üretilir. Güvenilirliği kanıtlanmış bu boyalar vücutta lenf bezleri yoluyla tüm organlara dağılır.
Dövmelerin uygulanması sırasında hijyen koşullarına uyulmaması durumda deride alerjik reaksiyonlar, kan yoluyla bulaşan hepatit ve HIV virüsü gibi bulaşıcı hastalıklara yol açabilir.
Parfüm ve Sakıncaları
Günümüzde ucuz ve kalitesiz parfüm kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu parfümlerdeki kimyasallar insan sağlığına ve atmosferdeki ozon tabakasına zarar verebilir.