Kimyasal Tepkimeler Çözümlü Sorular 8.Sınıf Fen
Kimyasal Tepkimeler Çözümlü Sorular 8. sınıf fen bilimleri test cevapları
Soru: Aşağıda K ve L maddelerinin tanecik modelleri verilmiştir. Bu maddelerin taneciklerinde belirtilen değişimler gerçekleşiyor. Buna göre K ve L maddelerinden hangileri kimyasal değişime uğramıştır?
Günlük hayatta bazı olaylarda renk değişimi, gaz çıkışı, çökelti oluşumu, ısı ve ışık yayılması gibi durumlarla karşılaşırız. Bu tür olaylar maddede bir değişim olduğunun kanıtıdır. Maddelerdeki değişimler fiziksel ya da kimyasal olabilir. Maddenin dış görünüşünde meydana gelen değişmelere fiziksel değişme denir. Fiziksel değişmelerde sadece maddeyi oluşturan taneciklerin arasındaki boşluklar ve taneciklerin hareketi değişir. Taneciklerin yapısı değişmez. Maddenin iç yapısında meydana gelen değişmelere kimyasal değişme denir. Kimyasal değişmelerde tanecikler arasındaki bağlar kopar ve yeni kimyasal bağlar oluşur. K maddesinin taneciklerinde belirtilen değişimler gerçekleşirken tanecikler arasında kimyasal bağ oluşmuştur. Bu yüzden K maddesinin kimyasal değişime uğradığı söylenebilir. L maddesinin taneciklerinde belirtilen değişimler gerçekleşirken tanecikler arasındaki kimyasal bağlar kopmuş ve yeni kimyasal bağlar oluşmuştur. Bu yüzden L maddesinin kimyasal değişime uğradığı söylenebilir.
Soru: 14 g X elementi ile bir miktar Y elementi tepkimeye girdiğinde 22 g bileşik oluşuyor. Buna göre tepkimeye giren Y elementi miktarı kaç g'dır?
Kimyasal tepkimelerde toplam kütle korunur. Buna göre tepkimeye giren maddelerin kütleleri toplamı, tepkime sonucu oluşan ürünlerin kütleleri toplamına eşittir. Tepkime sonunda 22 g bileşik oluştuğuna göre, tepkimeye giren X ve Y elementlerinin kütleleri toplamı da 22 g'dır. Tepkimeye giren X elementi miktarı 14 g olduğuna göre, tepkimeye giren Y elementi miktarı; 22 g - 14g = 8 g'dır.
Soru: Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başındaki paranteze D harfi, yanlış olanların başındaki paranteze Y harfi yazılıyor. Buna göre parantezlere sırasıyla hangi harfler yazılmıştır?
( ) Kimyasal tepkimelerde oluşan yeni madde kendisini oluşturan maddelerden farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahiptir.
( ) Kimyasal tepkimelerde tepkimeye giren madde miktarı ve tepkime sonucu oluşan madde miktarı birbirine eşittir.
Kimyasal tepkimelerde molekülleri ve moleküllerdeki atomları bir arada tutan bağlar kopar ve yeni düzenleme ile farklı atomlarla yeni bağlar oluşur. Bunun sonucunda kimyasal tepkimelerde oluşan yeni madde, kendisini oluşturan maddelerden farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olur. Kimyasal tepkimelerde, tepkimeye giren madde miktarı ve tepkime sonucu oluşan madde miktarı birbirine eşittir. Dolayısıyla ifadelerin başındaki parantezlere sırasıyla D. D harfleri yazılmıştır.