KEMOSENTEZ
Kemosentezde inorganik maddeler oksitlenerek elde edilen kimyasal enerji besin sentezinde kullanılır. Kemosentez olayında inorganik maddenin oksitlenmesi sırasında oksijen kullanılır. Bu yüzden kemosentez atmosfere oksijen vermez. Hatta atmosferden oksijen alır.
Kemosentez olayında da oksijenli solunum ve fotosentezde olduğu gibi ETS görev alır.
Kemosentezi nitrifikasyon bakterileri (nitrit ve nitrat bakterileri), arkeler, demir bakterileri ve sülfür bakterileri (Fotosentez yapmayan çeşitleri) gerçekleştirebilir. Aynı tür canlı fotosentez ve kemosentezi birlikte yapamaz.
Kemosentetik bakteriler azot döngüsünde olduğu gibi, azotu bitkinin kullanabileceği hale getirir. Ayrıca atık suların temizletilmesinde de kemosentetik bakterilerden yararlanılır.
* Kemosentefik canlılar, doğadaki birçok zehirli molekülü oksitleyeıek zehirsiz hale getirir.
Fotosentezin hem karanlık evresi hem de ışıklı evresi sadece gündüz meydana gelir. Işıklı evreden hemen sonra karanlık evre gerçekleşir. Karanlık evrede ışık doğrudan kullanılmadığı için böyle bir isimlendirme yapılmıştır. Zaten ışıklı evre meydana gelmeden karanlık evre meydana gelmez. Çünkü Işıklı evre reaksiyonlarında ışık yardımıyla üretilen ATP ler karanlık evrede kullanılır. Yani karanlık evrede doğrudan ışık kullanılmasa da dolaylı olarak ışığa ihtiyaç vardır.
Fotosentezin ışıklı evresine ait bazı olaylar kloroplastın grana (tilakoit zar) bölümünde, karanlık evresi ise stromada gerçekleşir. Zaten klorofillertilakoit zar üzerinde bulunduğuna göre ışıklı evre burada gerçekleşir. Çünkü klorofilin görevi ışığı emmektir.