Karadeniz Bölgesi Tarım Ürünleri 6.Sınıf Sosyal Bilgiler
KARADENİZ BÖLGESİ
Karadeniz Bölgesi’nde genel olarak her mevsim yağışlıdır. Özellikle bölgenin kıyı kesimlerinde yağış miktarı Oldukça fazladır.
Bölgede en fazla yetiştirilen tarım ürünleri çay ve fındıktır. Bunun yanı sıra bölgede mısır, pirinç ve tütün de yetiştirilmektedir.
Fındık: Ilık ve nemli bir iklimde yetişir. Çerez olarak tüketildiği gibi, çikolata yapımında ve yağ üretiminde de kullanılır. Fındığın büyük bölümü Orta ve Doğu Karadeniz’den sağlanır. Türkiye, dünya fındık üretiminde dünyada birinci sırada yer alır. Ülkemizde üretilen fındığın büyük bölümü ihraç edilir.
Çay: Sıcaklığın yıl boyunca 0oC’nin altına düşmediği, yağışın bol olduğu kireçsiz topraklarda yetişir.
Türkiye’de sadece Doğu Karadeniz Bölümü’nde, Giresun’dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı şeridinde yetişir.
Türkiye’de çay üretiminin dörtte üçü Rize’den sağlanır. Trabzon, Ordu, Artvin ve Giresun çay yetiştirilen diğer İllerdendir.
Çayın ülkemizdeki üretim miktarını artırmak ve kalitesini yükseltmek için Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) kurulmuştur.
Örnek Soru: Ülkemizde yalnızca Doğu Karadeniz’de ekim alanları bulunan çay, sıcaklığın yıl boyunca 0oC’nin altına düşmediği, yağışın bol olduğu yerlerde ve kireçsiz topraklarda yetiştirilen bir sanayi bitkisidir.
Bu bilgiler, çay bitkisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisinin göstergesi değildir?
A) Ekim alanının sınırlı olduğunun
B) Yalnızca devlet denetiminde üretiminin yapıldığının
C) Soğuk hava koşullarına karşı dayanıksız olduğunun
D) Yıl boyunca yağışın fazla olduğu yerlerde yetiştirildiğinin