1. Kalp
İnsanda kalp 4 odacıklı olup sol kısmında temiz, sağ kısmında kirli kan bulunur.
Kulakçıklar kasıldığında karıncıklar gevşer ve kan kulakçıklardan karıncıklara dolar. Karıncıklar kasıldığında ise kan kulakçıklara geri dönmeyip atardamarlara pompalanır. Peki karıncıklardaki kanın kulakçıklara geri dönmesini engelleyen nedir? Ya da karıncıklardan atardamara pompalanan kanın geri dönmesini engelleyen nedir? Kulakçık ve karıncıklar arasında bulunan biküsbit kapakçığı ve triküsbit kapakçığı, kaacık ile atardamar arasında bulunan yarımay kapakçığı kanın tek yönlü akışını sağlar. Yani kanın geri dönmesini engeller.
Kulakçıklar kasıldığında, biküsbit ve triküsbit kapakçıkları açılır, yarımay kapakçığı kapanır, karıncıklar gevşer ve kan kulakçıklardan karıncıklara dolar. Karıncıklar kasıldığında ise kulakçıklar gevşer, biküsbit ve triküsbit kapakçıkları kapanır, yarımay kapakçıkları açılır ve kan karıncıklardan atardamarlara geçer. (Biküsbit kapakçık = İkili, kapakçık = Mitral kapakçık, Triküsbit kapakçık = Üçlü kapakçık)
Kalp döngüsü
Kabin çalışmasında kasılma, gevşeme ve dinlenme evreleri görülür. 1 kalp döngüsü, bu üç evreyi de barındıran ve 0,85 sn süren bir döngüdür.
Sağlıklı ve yetişkin bir insanın kalbi dakikada yaklaşık olarak 70 — 80 kez atar. Bir kalp döngüsünde dinlenmeye ayrılan zaman kasılma ve gevşemeye göre daha fazladır. Dinlenme sırasında kulakçık ve karıncıkların her ikisi de gevşeme halindedir. Yani insan kalbinde kulakçık ve karıncıkların birlikte gevşediği evre vardır ama ikisinin birlikte kasıldığı evre yoktur.
Kalp Nasıl Çalışır?
Kalbin Çalışma Hızını Etkileyen Faktörler
BÜYÜK VE KÜÇÜK KAN DOLAŞIMI
- Oksijeni çok karbondioksiti az olan kana temiz kan, oksijeni az karbondioksiti çok olan kana kirli kan denir.
- Kalpteki kirli kanın solunum organına (akciğer) gidip temizlendikten sonra tekrar kalbe geri gelmesine küçük kan dolaşımı denir.
- Kalpteki temiz kanın vücuda dağıtılıp (beyin, karaciğer, böbrek v.s) kirlendikten sonra kalbe geri gelmesine büyük kan dolaşımı denir.