İslam Konferansı Örgütü
1969’da Ürdün’ün önerisi ile Kahire’de toplanan Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, İslam Zirvesi oluşturulmasına karar verildi. Eylül 1969’da Rabat’ta, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 24 ülkenin katılımıyla İslam Zirvesi toplandı. Zirve sonunda bir bildiri yayınlanarak; İsrail’in 1967’de işgal ettiği topraklardan çekilmesi, İsrail’i tanımış olan devletlerin İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmesi istendi. 1972 Martında Cidde’de toplanan Üçüncü İslam Konferansı’nda sekreterlikçe taslağı hazırlanan 14 maddelik “İslam Konferansı Anayasası” kabul edildi.
Buna göre İslam Konferansı’nın amaçları şunlardı:
- Üye ülkeler arasında dayanışmayı geliştirmek
- Ekonomik, toplumsal, kültürel, bilimsel ve diğer konularda iş birliğini güçlendirmek
- Irk ayrımı ve başka farklar gözetmeden sömürgeciliğin her türüne karşı çıkmak
- Tüm Müslüman ulusların bağımsızlık ve ulusal haklarını korumak ve desteklemek
1974’te Lahor’da yapılan toplantıda; İsrail’in kınanması kararlaştırıldı. Ayrıca Pakistan’ın Bangladeş’i tanıması sağlandı. Ekim 1975’teki toplantıda İslam Kalkınma Bankası kurulması onaylandı.
Bilgi: İslam Konferansı Örgütü (İKÖ), tüm dünyada Müslüman halklara yapılan baskı ve zulümlere karşı ortak tavır geliştirmeye, bu konuda BM’yi harekete geçirmeye çalışmaktadır. Afganistan, Bulgaristan, Bosna, Somali gibi bölgelerde Müslümanların haklarını korumak için çalışmalar yürütmüştür. 2005 yılında İKÖ sekreterliğine Türkiye’den Ekmeleddin ihsanoğlu Seçilmiştir.