Soru: Din her dönemde ve toplumda var olan, önem verilen en önemli manevi değerlerden biridir. İnsanlar her dönemde bir dine inanmışlar, bir inanç biçimini benimsemişlerdir. Din kavramını kim tanımlayabilir?
Hangi öğrencinin yaptığı tanım doğrudur?
A ) Toplum içinde uyulması gerek görgü ve ahlak kurallarının bütünüdür.
B) Toplumun geleneğine dayanan, örf ve âdetlerden kaynaklanan kurallar bütünüdür.
C) Vahiy yoluyla gönderilen, insanları iyiye ve doğruya yönlendiren kurallar bütünüdür.
D) Din âlimlerinin dini ilkeleri yorumlayarak ortaya koyduğu düşüncelerin bütünüdür.
Soru: Yüce Allah tarih boyunca çeştli zamanlarda emir ve yasaklarını, mesajlarını bildiren kuralları peygamberler ve ilahi kitapla aracılığıyla bildirmiştir. Çünkü Allah insanları sevmekte, onların iyiliğini istemektedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi, dinin amaçları arasında yer almaz?
A) Adaleti hâkim kılıp insanların barış içinde, kardeşçe yaşamasını sağlamak B) İnsanların, görünmeyen varlıkları egemenlikleri altına almasını sağlamak
C) İnsanları kötülüklerden sakındırmak, güzel davranışlara yöneltmek D) İnsanlara dünya ve ahirette mutluluğa, kurtuluşa ulaşmalarını sağlamak
Soru: Aşağıdakilerden hangisi din ile din anlayışı arasındaki farkı belirtir?
A) Din vahye dayanır, din anlayışı ise vahyin yorumuna dayanır. B) Din insan ürünüdür ve zaman göre değişmez.
C) Din anlayışındaki farklılaşma asla kabul edilemez. D) Din tektir, dolayısıyla herkes dini aynı şekilde anlamalıdır.
Soru: Öğretmen din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde öğrencilerinden, tahtaya ailenin önemiyle ilgili bir paragraf yazmalarını istedi. Herkes öğretmenin istediğini yaptı. Sonra sınıfta öğrencilerden on-on beş kişiye yazdıklarını okuttu. Hiçbir öğrencinin yazdığı paragraf, bir diğerininki ile birebir aynı değildi. Herkes ailenin önemiyle ilgili temelde aynı olan düşüncelerinin farklı tarzlarda ifade etmişti. Yukarıdaki durumdan hareketle insanlar arasında dini yorumlama konusunda ortaya çıkan farklı görüşlerin sebebiyle ilgili olarak hangisi söylenebilir?
A) Ahlaki anlayıştan kaynaklanan sebepler B) Coğrafi farklılıklardan kaynaklanan sebepler
C) Toplumsal değişimin ortaya çıkardığı sebepler D) İnsan unsurundan kaynaklanan sebepler