Işık Nedir Nasıl Yayılır, Saydam ve Saydam Olmayan Maddeler 10.Sınıf Fizik

Çevremizdeki cisimleri, insanları, nesneleri görmemize yarayan bir enerjidir ışık. Cisimden dalgalar şeklinde yayılan ışık gözümüze geldiği anda 0 cismi görmüş oluruz. Bu nedenle gördüğümüz her şey ışık yaymaktadır. Bazıları doğal ışık kaynağı iken bazıları da başka kaynaklardan aldığı ışığı yansıtır.

Hangi ortamdan olursa olsun kendiliğinden ışık yayarak görülebilen cisimlere ışık kaynağı denir. Işık kaynakları, yapılarına göre ikiye ayrılır.

1. Sıcak ışık (akkor) kaynakları
Isı yoluyla ışık yayan kaynaklardır.
– Güneş
– Mum alevi
– Ampul
– Kızgın metaller

2. Soğuk Işık Kaynakları
Elektrik ya da manyetik etkiyle ışık yayan kaynaklardır.
– Floresan lamba
– Ateş böceği

Saydam Maddeler: Üzerine düşen ışığı tamamen geçirebilen maddelere saydam maddeler denir. Cam, su ve hava gibi maddeler saydam maddelerdir ve ışığı tamamen geçirir.

Yarı Saydam Maddeler: Üzerine düşen ışığın bir kısmını geçiren maddelere yarı saydam maddeler denir. Yağlı kağıt ve buzlu cam, yarı saydam maddedir.

Saydam Olmayan Maddeler: Üzerine düşen ışığı hiç geçirmeyen maddelerdir. Bu maddelere opak madde denir. Duvar, tahta, demir, porselen vb. maddeler saydam olmayan maddelerdendir.

Işık Nasıl Yayılır?

Işık kaynaklarından yayılan ışınlar homojen ortam içinde doğru boyunca ilerler. Işığın yayılması için ortama ihtiyaç yoktur. Kaynaktan akarak ışığın izlediği doğrusal yola ışık ışını denir. Işık ışınlarının önüne saydam olmayan opak bir madde konulduğunda o madde ışığı geçirmediği için bir gölgesi oluşur. Bu nedenle gölge olayı ışığın doğrusal yolla yayıldığının bir ispatıdır.

Aydınlanma Nedir? konusuna gitmek için tıklayın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Işık Nedir Nasıl Yayılır, Saydam ve Saydam Olmayan Maddeler Konu özet 10. sınıf fizik