Işık Alma Sürelerine Göre Bitkiler Biyoloji Tyt Ayt

Işık alma süresine göre bitkiler üç ana grupta incelenir:

1. Uzun gün bitkileri

Gündüzün geceye oranla daha uzun olduğu günlerde genellikle ilkbahar ve yaz aylarında çiçeklenen bitkilerdir. Eğer ışık alma süresi az olursa bu tür bitkilerde vejetatif büyüme olur (yaprak ve gövde büyür) ama çiçek açmaz.

Örneğin buğday ve şeker pancarı uzun gün bitkileridir.

2. Kısa gün bitkileri

Gecenin gündüzden daha uzun olduğu mevsimlerde çiçeklenen bitkilerdir. Eğer ışık alma süresi çok olursa bu tür bitkilerde büyüme olur ama çiçek açmaz. Örneğin soya fasulyesi ve patates kısa gün bitkisidir.

3. Nötr gün bitkileri

Gün uzunluğundan etkilenmeyen bitkilerdir. Örneğin pamuk ve pirinç nötr gün bitkisidir.

Tohumsuz bitkilerde üreme spor denen özel hücrelerle gerçekleşir. Bitkilerde sürünücü gövdeyle üreme, yumruyla üreme, çelikle üreme gibi eşeysiz üreme çeşitleri görüldüğü gibi tohumla eşeyli üremede görülür.

Tohumlu bitkiler, açık tohumlu ve kapalı tohumlu bitkiler olmak üzere iki gruba ayrılır. Açık tohumlu bitkilerin üreme yapılarına kozalak denir. Erkek kozalak ayrı, dişi kozalak ayndır Erkek kozalaklarda bulunan polenler rüzgâr aracılığıyla dişi kozalaklara taşınır. Döllenmeden sonra oluşan tohum, kozalak pulları üzerinde açıkta bulunur. Çünkü açık tohumlularda meyve oluşmaz.

Kapalı tohumlu bitkilerde gösterişli çiçek bulunur Çiçeğin yapısında bulunan çanak yapraklar yeşil olup fotosentez yapabilir ama taç yapraklar kırmızı gibi renklere sahip olup böcekleri cezb eder. Yani taç yapraklar fotosentez yapmaz, tozlaşmaya yardımcı olur. Tam bir çiçek çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organ gibi yapıların tümüne sahiptir. Eksik çiçek ise bu 4 temel yapıdan biri ya da daha fazlasını bulundurmaz. Eksik çiçekte sadece erkek organ varsa buna erkek çiçek, sadece dişi organ varsa buna dişi çiçek denir. Hem erkek hem def dişi çiçek aynı bitki üzerinde bulunuyorsa bu tür bitkilere tek evcikli bitki (Monoik) denir. Ör/ ceviz tek evciklidir. Eğer erkek ve dişi çiçekler aynı bitki türünün farklı bireyleri üzerinde bulunuyorsa buna iki evcikli bitki (Dioik) denir. Örneğin
hurma iki evciklidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Işık Alma Sürelerine Göre Bitkiler Biyoloji Tyt Ayt Konu Anlatım