İnsanları Turizm Faaliyetlerine Yönelten Faktörler 11.Sınıf Coğrafya


Kategoriler: 11. Sınıf Coğrafya, Coğrafya
Cepokul

İnsanları Turizm Faaliyetlerine Yönelten Etkenler

1- Doğal Güzellikleri Görme

Dünya’nın çeşitli yerlerinde bulunan doğal güzellikler insanların ilgisini çeken cazibe merkezleridir. Türkiye’deki kumsallar, şelaleler, peri bacaları, Pamukkale Travertenleri, Karadeniz Bölgesi’ndeki yaylalar gibi bir çok doğal güzellik bir cazibe merkezidir.

2- İş Toplantıları

Dünyada ekonomik ilişkilerin yoğunlaşarak gelişmesi, milyonlarca insanın iş amacıyla seyahat etmesine neden olmuştur.

3- Sağlık

Temiz hava, kaplıca ve içmece gibi şifalı suların tedavi edici, dinlendirici ve zindelik kazandırıcı etkilerinden faydalanmak için yapılan turizm türüdür.

4- Dinlenme ve Eğlence

Stres atmak ve zindelik kazanmak için dinlenmek ve eğlenmek amaçlı yapılan gezi ve eğlenceleri kapsar.

5- Eğitim – Öğretim 

Üniversiteler, yaz okulları, araştırma enstitüleri gibi kurumlar çok sayıda insanı çekerek bulunduğu yöre veya ülkenin ekonomisine katkı sağlar.

6- Sportif Aktiviteler

Olimpiyat oyunları, yarışmalar, turnuvalar ve diğer uluslararası spor organizasyonları spor turizminin başlıca aktivitelerini oluşturur

7- Aile, Dost ve Akraba Ziyareti

Uzakta yaşayan dost ve akrabaları ziyaret amaçlı yer değiştirmek de turizm faaliyetidir.

8- İnanç (Din)

Dinî açıdan kutsal sayılan yerleri ziyaret etmek de bir turizm faaliyetidir. Mekke, Medine, Kudüs, Roma (Vatikan), Efes’teki Meryem Ana Evi ve Hindistan’daki Barenas şehri gibi kutsal yerler ülkelerine önemli turizm geliri sağlamaktadır.

9- Tarihi ve Kültürel Yerleri Görme Tanıma

Eski medeniyetlere ait her türlü kalıntılar ve müzeler insanların ilgisini çeken önemli turizm merkezleridir.

10- Kongre ve Toplantılara Katılma

Kongre ve toplantılar ekonomik getirisinin yanı sıra ülkeyi dünya gündemine taşıdığı için ülke tanıtımını da gerçekleştirir.

Turizm

İnsanların sürekli yaşadıkları yerlerden başka yerlere gezip görmek, eğlenmek, dinlenmek, kongre, spor, tedavi ve kutsal yerleri ziyaret gibi çeşitli amaçlarla yaptıkları gezi faaliyetlerine turizm denir. Dünya Turizm Örgütü’nün tanımlamasına göre yukarıdaki amaçlara yönelik olarak gezi faaliyetlerine katılan ve gittiği yerde en az 24 saat en fazla 6 ay kalan kişilere turist denir. Turistlerin gerçekleştirdiği faaliyet ile turistler için yapılan etkinliklerin tümüne turizm faaliyetleri denir. Bir ülkenin kendi vatandaşlarının ülke sınırları içinde yaptığı turizm amaçlı gezilere iç turizm, yurt dışına yapılan gezilere ve yurt dışından ülkeye olan gezilere dış turizm denir.

Turizm faaliyetleri 2. Dünya Savaşı’ndan sonra hızlı bir gelişme göstermiştir. Turizme bağlı gelirler ülkelerin görünmeyen ihracatı olarak nitelenir. Turistlerin yaptıkları harcamalarla ülkeye bıraktığı dövizler ihracatta olduğu gibi belli bir anlaşmaya bağlı olarak elde edilmez. Bacasız Sanayi olarak da nitelendirilen turizm sektörünün önemi her geçen gün daha da artmaktadır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar