Kimyasal Maddelerin İnsan Sağlığı ve Çevreye Etkileri 9. Sınıf Kimya

Kimyasal Maddelerin İnsan Sağlığı ve Çevreye Etkileri 9. Sınıf Kimya

Kategoriler: 9. Sınıf Kimya Konuları, Kimya
Cepokul

Kimyasal Maddelerin İnsan Sağlığına ve Çevreye Etkileri

Son yıllarda kimyasal maddelerin gerek doğrudan gerekse dolaylı kullanılmasıyla bu maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkilerini bilmek bir zorunluluk hâline gelmiştir.

İnsan Sağlığı ve Çevre İçin Önemli Element ve Bileşikler

Sodyum (Na)

Sinir hücrelerinde uyartıların taşınmasını sağlar. Kalbin düzenli ritmini ve kasların kasılmasını sağlar. Vücuttaki su dengesini koruyarak osmotik basıncı ayarlar. Toprak ve sudaki iyon dengesini sağlar. Bitkilerin büyümesinde görev alır. Sodyum miktarı fazla olursa yüksek tansiyon görülür.

Potasyum (K)

Sinir hücrelerinin çalışmasında görev yapar. Kalp ritminin düzenlenmesi ve kasların kasılmasında görev alır. Vücuttaki su dengesini koruyarak osmotik basıncı ayarlar. Vücuttaki su dengesini koruyarak osmotik basıncı ayarlar. Vücuttaki asit-baz dengesini, toprak ve sudaki iyon dengesini sağlar. Yetersiz olması durumunda yorgunluk, hâlsizlik, baş ağrısı ve kramplar görülür.

Demir (Fe)

Vücutta oksijeni taşıyan hemoglobin molekülünde bulunur. Tüm doku ve organlar için temel elementtir. Klorofil molekülünün sentezi için gereklidir. Eksikliğinde anemi (kansızlık) görülür.

Kalsiyum (Ca)

Kemik ve dişlerin yapısına katılır. Sinirsel iletim ve kasların kasılmasında hücreler arası haberleşme ve enzimlerin çalışmasında görev alır. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Eksikliğinde kemik erimesi, tırnaklarda kırılmalar görülür.

Magnezyum (Mg)

Kemik ve dişlerin yapısına katılır. Kas ve sinir sisteminin çalışmasını sağlar. Klorofil molekülünün merkez atomudur. Antistres minerali olarak bilinir.

Su (H20)

Kanda madde taşınımını sağlar. Vücut ısısını düzenler. Enzimler sulu ortamda çalıştığı için enzimlerin çalışmasını; dokulara besin, oksijen ve hormonların taşınmasını sağlar. Sindirim ve boşaltım için gereklidir. Bitkilerin ihtiyacı olan mineral ve tuzların topraktan alınmasını sağlar.

İnsan Sağlığı ve Çevre İçin Zararlı Element ve Bileşikler

Kurşun (Pb)

Daha çok kemik dokuda birikir. Sinir sistemine zarar verir. Böbrek ve beyin hasarına yol açar. Bitkilerde klorofil sentezini sınırlar.

Cıva (Hg)

0,5 gram ve üzeri miktarlar öldürücüdür. Genelde yumuşak dokularda toplanır. Sinir sistemi, beyin ve DNA’da hasara yol açar.

Karbon dioksit (CO2)

Havadaki derişimi 4620’yi geçerse vücut hareketlerinde düzensizlik ve şuursuzluk görülür. Solunum yavaşlaması, kan basıncı düşmesi, anestezi ve ölüme yol açar. Kuru buz (katı CO2) deriye temas ederse şiddetli yanıklar oluşturur.

Karbon monoksit (CO)

Soba zehirlenmesine sebep olan gazdır. Demirin oksijen taşıma kapasitesini düşürerek solunum yetersizliğine sebep olur. Boğulma, baş dönmesi, sersemlik, kas hareketinin durması, koma ve solunum yetersizliğini ölüm takip eder. Sinir sistemini etkileyerek solunum merkezini felç eder ve ölüm gerçekleşir.

Azot dioksit (NO2)

Çok ani etkili bir gazdır. Solunumu durdurarak ölüme neden olur. Az miktarı bile yorgunluk, baş dönmesi ve solunum yollarında tahrişe neden olur.

Kükürt trioksit (SO3)

Göz, cilt ve solunum yollarında yanmalara sebep olur. Bronşit, zatürre, nefes darlığı ve solunum yetmezliğine sebep olur.

Klor (Cl2

Üst solunum yollarında tahrişe neden Olur ve boğulma hissi oluşturur. Cl2 gazı, çamaşır suyu ve tuz ruhunun karıştırılmasıyla oluşur.
Öksürük, gözlerde kızarma, kusma, dolaşım durması ve akciğer ödemine neden olur.

Kimyasal maddeler; endüstride, iş yerlerinde, benzer birçok alanda yaygın olarak kullanılır. Bunlar; ham madde imalatı, ilaç üretimi, tekstil ve dokuma sanayi, sağlık sektörü, metal sanayi, madencilik, çimento gibi alanlardır.
Mesleki hastalıklara yol açabilir. Örneğin asbest liflerinin (doğal olarak bulunan lifli yapılı silikatlar) uzun süre kullanımı çalışanlarda kanser oluşumuna neden olabilir. Ayrıca zararlı kimyasallarla çalışılan yerlerde, gaz ve tozların uzun süre solunması, akciğer ve solunum hastalıklarına da neden olur.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar