İNFAK
İnfak hem maddi hem de manevi olarak yapılan bir ibadettir. İnfak, insanların yararına olan maddi ve manevi olarak yapılan her türlü faydalı iş ve davranışlara denir.
Örneğin, yolda gördüğümüz bir cam parçasını kaldırmak, yoldan geçerken birisine yol tarifi yapmak, bir hastaya ziyarete gitmek gibi davranışların hepsi birer manevi infaktır.
Örneğin, bir fakire veya bir ihtiyaç sahibine, sadaka vermek, yiyecek yardımı yapmak, ilaç yardımı yapmak gibi davranışların hepsi birer maddi infaktır.
İnfak kavramı bir şemsiye gibidir. Farz olan zekâtı, vacip olan fitre ile kurbanı, sünnet olan sadakayı içine alan geniş bir kavramdır. Bu nedenle bu ibadetleri yapmak da birer infak sevabı kazandırmaktadır.
Konuyla İlgili Ayetler
”Ey iman edenler! Kazandığınız şeylerin ve yerden sizin faydanız için bitirdiğimiz ürünlerin temiz ve güzel olanlarından Allah yolunda infak edin. Siz göz yummadan, içinize yatmaksızın almayacağınız bayağı şeyleri vermeye kalkmayın. İyi bilin ki: Allah ganidir, hamiddir (kimseye ihtiyacı yoktur, bütün övgülere layıktır). ” (Bakara Suresi, 267. ayet)
“E y İman edenler! Size verdiğimiz rızklardan, alış verişin, dostluğun ve şefaatin fayda vermeyeceği gün gelmeden evvel infak edin. ” (Bakara Suresi, 254. ayet)
“Onlar ki, gayba iman edip namazı dürüst kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden infak ederler” (Bakara Suresi, 212. ayet)
Sevgili Peygamberimiz de infakın önemiyle alakalı bir hadislerinde şöyle buyurmuşlardır: “Malından gizli ve açıktan infakta bulunan hiçbir Müslüman yok ki, onu cennet “Gel, gel” diye çağırmasın. ” (Hadis-i Şerif)
Konu iyi anlatılmış.