İlk Türklerin yaşadığı coğrafya 9.Sınıf Tarih
- Bir toplumun yaşadığı coğrafi bölgenin fiziki yapısı, o toplumun hayat tarzının oluşumunu etkiler. Türk toplumunun hayat tarzına da yaşadığı bölgenin coğrafi özellikleri şekil vermiştir.
- Tarımın sınırlı alanlarda yapılabildiği buna karşın otlakların geniş yer tuttuğu Orta Asya’da Türk boyları geçimlerini hayvancılık üzerine kurmuştur. Bu nedenle hayvancılık ile uğraşan Türklerin büyük çoğunluğu, konar-göçer bir yaşam tarzını benimsemiştir.
- İlk Türk toplulukların su kaynaklarına yakın, yaylak-kışlak hayatı üzerine kurulu bir yaşamları vardı. Bu yaşam tarzında boylar, büyük sürüler halinde baktıkları hayvanların ürünleriyle hayatlarını sürdürürlerdi.
Boyların Yaylaya Göçü
- Yaylalar, öyle gelişigüzel, sahipsiz yerler değildi. Her boyun veya oymağın belirli yaylası ve otlağı vardı.
- Yaylalara göç, boy beyinin emri ile başlardı. Türklerin çadırlarda yaşaması ve eşyalarının hepsinin taşınabilir olması nedeniyle göç hazırlığı kısa sürede tamamlanırdı.
- Göçler, çift hörgüçlü develer (yüklet) veya dört tekerlekli, üstü kapalı ve öküzlerle çekilen arabalarla (kağnı) yapılırdı.
Bilgi: Avrasya’da yaşayan Türk boylarından bazıları, uygun tarım alanlarında hem tahıl hem de meyve-sebze yetiştirmiştir. Yaşamaya uygun alanlarda yerleşik hayata geçerek şehirler kurmuşlardır.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM