İlk Çağ’da Tüccar Kavimler ve Faaliyet Bölgeleri
Asurlular
MÖ 1950 – 1750 arası Asur Koloni Çağı’nda Mezopotamya’dan Anadolu içlerine kolonicilik yapmışlardır. Kayseri-Kültepe (Kaniş)’de Karum denilen alış-veriş merkezleri kurmuşlardır.
- Çivi yazılı ticari kil tabletleri Anadolu’ya taşıyarak “Anadolu’nun tarih devirlerine girişinde” etkili olmuşlardır.
Fenikeliler
Doğu Akdeniz sahil şeridinde kumlan İlk Çağ’ın ilk deniz kolonicisi uygarlığıdır.
- Akdeniz havzasında Mısır, Kıbrıs, Girit ve Rodos, Sicilya, Sardunya ve İspanya’ya kadar birçok yerde ticaret kolonileri kurmuşlardır.
- Deniz ticareti ve kolonicilik faaliyetleri sonucu Ön Asya kültür birikimlerini Akdeniz Havzası’na taşımışlardır.
Lidyalılar
Kral Giges liderliğinde bağımsız devlet olan Lidyalılar; Başkentleri Sardes’ten Asur’un başkenti Ninova’ya uzanan tarihi Kral Yolu’nda ticaret yapmışlardır.
- Kral Yolu ile Mezopotamya – Anadolu arasındaki ticari ilişkiler ve kültürel etkileşim artmıştır.
- İlk kez madeni parayı kullanan Lidyalılar, kuyumculuk, madencilik, tarım ve hayvancılık alanlarıyla meşgul olmuşlardır.
İyonlar
Dor göçleri sonucu İzmir, Efes, Selçuk, Bergama, Milet gibi şehir devletleri biçiminde kurulan İyonlar; Ön Asya’dan gelen ticaret yollarının bitiş noktasında kurulmalarının da etkisiyle kültürel ve bilimsel alanda gelişmişlerdir.
Soğdlar
Orta Asya’da şehir devleri biçiminde yaşayan Soğdlar önce Akhunlar (Eftalit) ve 558’de de Kök Türklerin egemenliğine girmişlerdir.
- Soğdlu tüccarlar, Çin’den İtalya’ya uzanan tarihi İpek Yolu üzerinde Kök Türk korumasında ticareti kontrol etmişlerdir.