İKLİMİN ETKİLERİ
Bitki Örtüsü: İklime bakarak bitki, bitkiye bakarak iklim hakkında yorum yapılabilir. Yani bitki iklimin aynasıdır. Her iklimin bitki örtüsü farklıdır.
Toprak Tipleri: Her iklimin kendine has bir toprak tipi vardır.
Tarım Ürünleri: Her tarım ürününün yetişme koşulları birbirinden farklıdır.
Taban Suyu Seviyesi: Yeraltı suyu seviyesi demektir. Yağış miktarının fazla ve yağış rejiminin düzenli olduğu yerlere taban suyu seviyesi yüksek iken yağış miktarının az ve yağış rejiminin düzensiz olduğu yerlerde taban suyu seviyesi düşüktür.
Ulaşım: İklim koşulları ulaşım koşulları üzerinde de büyük etkilere sahiptir. Sis, kar yağışı, don, buzlanma, şiddetli rüzgar ve sağanak yağışlar gibi iklim olayları trafik akışını olumsuz yönde etkiler.
Mesken (Konut) Tipleri:
Nemliliğin yüksek, ormanların gür olduğu yerlerde ahşap evler yaygındır. Örneğin, Trabzon’da. Kurak ve yarı kurak bölgelerde kerpiç evler yaygındır. Örneğin, Konya’da. Kutup bölgelerinde ise iglo evler yaygındır. Örneğin, Sibirya’da.
Deniz (Yaz) Turizmi: Enlem ve güneşlenme süresine göre değişir. Güneşlenme süresinin fazla olduğu yerlerde yaz turizmi fazladır.
Nüfus Dağılışı: Sert iklim koşulları yerleşmeyi olumsuz etkilemektedir.
Giyim ve kuşam: İklim giyim ve kuşam üzerinde de etkilidir.
Sıcak kuşaktaki insanlar daha ince giysiler giyerken, soğuk kuşakta daha kalın giysiler giyerler. Orta kuşakta ise insanların mevsime göre giysi değiştirme ihtiyacı daha fazladır.
Akarsu Rejimi;
Her mevsim yağışlı yerlerde akarsu rejimi düzenlidir.
Kurak ve yarı kurak bölgelerde akarsu rejimi düzensizdir.
Akım (Debi): Akarsuyun bir kesitinde 1 saniyede geçen m3 su miktarıdır.
Yıllık yağış miktarının fazla olduğu yerlerde akarsu akımları yüksektir.
Mera Hayvancılığı: Yaz yağışının etkili olduğu yerlerde gür otlaklar bulunur. Buna bağlı büyükbaş hayvancılık yapılır.
Kurak ve yarı kurak bölgelerde küçükbaş hayvancılık yaygındır.
Kayaçların Çözülmesi: Yıllık yağış miktarının fazla, nemliliğin yüksek ve günlük sıcaklık farkının az olduğu yerlerdeki kayaçlarda kimyasal çözülme görülür. Örneğin, Ekvator’da.
Yıllık yağış miktarının az, nemliliğin az ve günlük sıcaklık farkının fazla olduğu kurak bölgelerde ise mekanik (fiziksel) çözülme görülür. Örneğin, Çöl’de.