İç Anadolu Bölgesi Ekonomik Faaliyetleri 5.Sınıf Sosyal
İç Anadolu Bölgesi, Anadolu’nun ortasında geniş ova ve platolarla kaplı bir bölgedir. Bölgede karasal iklim görülür; bitki örtüsü bozkırdır. Ekonominin temeli tarım ve hayvancılıktır.
Tarım: Bölgede yaygın olarak tahıl tarımı yapılır. Buğday, arpa, şeker pancarı ve patates en fazla bu bölgede yetiştirilir. Bölge, ülkemizin tahıl ambarı olarak da bilinir. Konya, Ankara, Kayseri ve Yozgat ovalarında tahılın yanı sıra soğan, sebze ve meyve de üretilir.
Hayvancılık: Bölgede bulunan geniş bozkırlar, küçükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. Koyun yetiştiriciliği, önemli bir ekonomik faaliyettir. Sivas, kangal köpekleri ile Ankara ise keçi ve tavşanı ile ünlüdür. Büyükbaş hayvancılık ise Sivas ve Kayseri’de yaygındır.
Sanayi: Bölgede un, makarna, bisküvi, yemek ve şeker fabrikaları yaygındır. Ayrıca Kırıkkale’de TÜPRAŞ Petrol Rafinerisi, Ankara’da Havacılık ve Uzay Sanayi, Uçak fabrikası: Kırıkkale’de Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE). Eskişehir’de çimento fabrikası: Sivas’ta ise vagon yapan TÜDEMSAŞ faaliyet yürütmektedir.
Madencilik: Bölge, maden kaynakları bakımından zengin değildir. En önemli yer altı kaynakları tuz, linyit ve kromdur.
Turizm: Bölge, doğal ve tarihî güzellikleriyle turizm alanında büyük bir potansiyele sahiptir. Ihlara Vadisi, Anıtkabir, Ürgüp, Göreme, Sivas Gök Medrese, I. TBMM binası, Mevlâna Müzesi bölgenin turizm değerlerindendir.
Örnek Soru: İç Anadolu Bölgesi, sanayi alanında son yıllarda büyük gelişme göstermiştir. Bölgede bulunan birçok sanayi kuruluşu, ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi yukarıda üzerinde durulan kuruluşlara örnek gösterilemez?
A) Şeker fabrikaları
B) Un fabrikaları
C) Çay fabrikaları
D) Bisküvi fabrikaları
Aşağıdakilerden hangisi İç Anadolu Bölgesi’nin turizm değerleri arasında gösterilemez?
A) Anıtkabir
B) Mevlana Müzesi
C) Ihlara Vadisi
D) Selimiye Camisi