Hz. Muhammed (SAV)’in Önemli Seferleri 6.Sınıf Sosyal Bilgiler


Kategoriler: 6. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler
Cepokul

Hz. Muhammed Medine’ye yerleştikten sonra İslam dininin yayılmasını sağlamak amacıyla Mekkeliler ile mücadeleye başladı.

BEDİR SAVAŞI (624)

Hz. Muhammed, Medine’ye göç ettikten sonra Mekkelilerle mücadele etmeye karar verdi. Bu sırada Suriye’den dönmekte olan Mekkelilere ait bir kervanı ele geçirmek için hazırlık yapıldı. Bedir kuyusu yakınlarında yapılan savaşta Müslümanlar büyük bir zafer kazandı.

Bedir Savaşı’nın Sonuçları

1. Müslümanların kendilerine olan güveni arttı.
2. Esir alınan Mekkelilerden gücü yetenler para karşılığında; fakir olanlar ise on Müslüman’a okuma ve yazma öğretmeleri şartıyla serbest bırakıldı.
3. Şam ticaret yolunun kontrolü Müslümanların eline geçti.
4. Ele geçirilen ganimetlerin 1/5’i ise devlet hazinesine verildi; geri kalanı ise savaşa katılan Müslümanlar arasında paylaştırıldı.

UHUD SAVAŞI (625)

Mekkeliler, Bedir yenilgisinin intikamını almak için Müslümanlara karşı harekete geçtiler. Savaş, Medine’nin kuzeyinde bulunan Uhud Dağı yakınında oldu.

Savaş, Müslümanların lehine devam ederken, okçuların yerini terk etmesi yüzünden Müslümanlar büyük kayıplar verdi.

Bu savaş sırasında Hz. Muhammed de yaralandı. Mekkeliler, Bedir Savaşı’nın intikamını aldıklarına inanarak geri döndüler.

Uhud Savaşı’nın Sonuçları

1. Müslümanlar Mekkelilere karşı ilk kez yenildi.
2. Mekkeliler savaşta üstün duruma geçmelerine karşın amaçlarına ulaşamadı.
3. Mekkeliler, Müslümanları yok edemeyeceklerini anladılar.
4. Hz. Muhammed’in Medine’deki otoritesi arttı.
5. Hz. Muhammed’in askerî yönü ortaya çıktı.
6. Müslümanlar, Hz. Muhammed’in emirlerine bağlı kalmanın önemli olduğunu anladılar.

HENDEK SAVAŞI (627)

Mekkelilerin Müslümanlara son darbeyi vurmak istemesi ve Yahudilerin Mekkelileri kışkırtması üzerine Hendek Savaşı meydana geldi.

Mekkeliler farklı kabileler İle ittifak yaparak 10 bin kişilik bir kuvvet topladılar. Bu durum üzerine Hz. Muhammed, çevresindeki kişilerin fikirlerini aldı. Sonunda Selman—ı Farisi’nin teklifiyle Medine şehrinin etrafına hendekler kazıldı.

Arabistan’da İlk defa uygulanan bu savunma yöntemi Mekkelileri şaşırttı. Karşılıklı ok atışları şeklinde süren savaşta Mekkeliler başarılı olamadılar ve kuşatmaya son verdiler.

Hendek Savaşı’nın Sonuçları

1. Bu savaştan sonra Mekkeliler savunmaya, Müslümanlar ise taarruza geçti.
2. Müslümanların askerî açıdan güçlendiği anlaşıldı.
3. Müslümanların güçlenmesi, Arap kabileleri arasında İslam dininin yayılmasını hızlandırdı.
4. Mekkeliler ile iş birliği yapan Yahudiler Medine’den çıkarıldı. Böylece Medine’nin yönetimi tamamen Müslümanların eline geçti.

HUDEYBIYE BARIŞ ANTLAŞMASI (628)

Müslümanların Kâbe’yi ziyaret etmek istemelerine karşı, Mekkelilerin buna izin vermemeleri, iki taraf arasında gerginliğe neden oldu. Müslümanların savaş hazırlığına başlamaları üzerine iki taraf arasında görüşmeler yapıldı ve bir antlaşma imzalandı.

Hudeybiye Barış Antlaşması’na göre;

1. On yıl süre ile savaş yapılmayacak,
2. Hac ziyareti ertesi yıl yapılacak,
3. Mekke’den Medine’ye sığınanlar geri verilecek, Medine’den Mekke’ye sığınanlar geri verilmeyecek,
4. İsteyen Arap kabilesi Hz. Muhammed’in, isteyen de Kureyşlilerin koruyuculuğuna girebilecek: fakat Müslümanlar ve müşrikler müttefiklerine askeri yardım yapmayacaklardı.

Mekkelilerin Hudeybiye Barış Antlaşması’na uymamaları üzerine Hz. Muhammed, 10 bin kişilik bir kuvvetle Mekke üzerine harekete geçti. Hz. Muhammed kısa sürede şehri ele geçirdi. (630)

Mekke’nin fethi ile birlikte Müslümanlar Arabistan’daki en büyük güç hâline geldi. Kabe, Müslümanların eline geçti ve İslamiyet’in yayılması hızlandı. Hz. Muhammed 632‘de Mekke’de Veda Haccını yaptı ve Veda Hutbesini okudu.

Buradaki topluluğa bütün Müslümanların eşit olduğunu, kabileler arasında kan davalarının sona erdiğini, Kur’an-ı Kerim’in tamamlandığını ve peygamberlik görevinin sona erdiğini söyleyerek konuşmasını bitirdi. Hz. Muhammed, 8 Haziran 632‘de Medine‘de vefat etti.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar