Hz. Muhammed Dönemi
Hz. Muhammed’e 610 yılında Allah tarafından Cebrail aracılığı ile ilk vahiy gönderilmesiyle peygamberlik görevi başlamıştır. Hz. Muhammed bu görevi üstlendikten sonra en yakınlarından başlayarak Mekkelileri İslamiyet’e davet etmiştir. Ancak Mekke müşriklerinin çoğu, daha önceden Muhammed’ül Emin (güvenilir) lakabını taktıkları Hz. Muhammed’in bu çağrısına, olumlu karşılık vermemiş, hatta tepki göstermişlerdir. İslam dininin; Cahiliye Dönemi’nde gündelik yaşamın bir parçası olan putlara tapma, falcılık-büyücülük, kan davaları, gasp, içki, zina, faiz ve kadınlara kötü muamele gibi birçok kötü alışkanlığı yasaklaması gibi köklü değişiklikler getirmesi bu tepkinin nedenlerindendir.
Başlangıçta Müslümanlara kayıtsız kalma, onlarla alay etme şeklinde kendini gösteren tepkiler ilerleyen zamanlarda, şiddete ve işkenceye dönüşmüştür. Müslümanlar bu zulümlere aynı şekilde karşılık vermemişler ve Hz. Peygamber’in izniyle güvenli gördükleri yerlere hicretle yetinmişlerdir. Hz. Muhammed, Müslümanlara uygulanan baskılar karşısında bazı kişilerin Habeşistan’a göç etmesine izin vermiştir. Böylece ilk hicret Habeşistan’a gerçekleştirilmiştir (615).
Hicret ve Medine İslam Devleti’nin Kurulması
622 yılına gelindiğinde Mekkeli müşrikler, İslamiyet’in yayılmasını engellemek için Hz. Muhammed’i öldürmeye karar verdiler. Bu durum Hz. Peygamber’e, Cebrail tarafından vahiy yoluyla bildirildi ve hicrete hazırlanması emredildi. Bundan sonra hazırlıklarını tamamlayan Hz. Muhammed, yanına Hz. Ebu Bekir’i de alarak Medine’ye hicret etti.
Hicretin Sonuçları
- Medine’de İslam Devleti’nin temelleri atılmıştır.
- Müslümanlar baskıdan kurtulmuşlar ve İslam dinini Mekke dışında yaymaya başlamışlardır.
- Muhacirler (Medine’ye hicret etmek zorunda kalan Müslümanlar) ve ensar (Medineli Müslümanlar) kardeş ilan edilmiştir.
Bilgi: Hz. Muhammed bu yolla Medine’de kabileciliğe ve toplum içindeki çatışmalara son vermeyi, Müslümanlara toplum olma bilinci kazandırmayı, birbirlerini kabullenmeleri sağlamayı, bilgi ve tecrübe paylaşımı, ortaklaşa iş yapma ve üretme anlayışını geliştirmeyi hedeflemiştir.
- Hicretin yapıldığı 622 yılı, Hz. Ömer Dönemi’nde hazırlanan hicri takvimin başlangıcı kabul edilmiştir.
- İslam Devleti’nin hem dini hem de siyasi lideri olan Hz. Muhammed, Medine’de yaşayan Yahudi, Hristiyan ve putperestlerle Vatandaşlık Antlaşması (Medine Sözleşmesi) imzalayarak, aynı topraklar üzerinde yaşayan farklı dinden insanların uyması gereken kuralları ortaya koymuştur.