Hava ve Su Direnci 7.Sınıf Fen Bilimleri

HAVA VE SU DİRENCİ

Sürtünme kuvveti sadece katı maddeler arasında oluşmaz. Hava ve su ortamları da kendilerine temas eden ya da içlerinden geçen cisimlere sürtünme kuvveti uygular. Sürtünme kuvveti; hava ortamında ise hava direnci, su ortamında ise su direnci adını alır. Cismin havayla temas eden yüzeyinin büyük olması sürtünme kuvvetini artırır. Hava veya suyla cisimler arasında oluşan bu kuvvet cisimlerin hareketini zorlaştırarak süratlerinin ve kinetik enerjilerinin azalmasına neden olur.

Uzaydaki gök cisimleri atmosfere girdiği zaman hava direncinden etkilenmeye başlar. Bu nedenle kinetik enerjileri ısı enerjisine dönüşür. Yükselen sıcaklık bir noktadan sonra bu cisimlerin yanmasına neden olur. Halk arasında yıldız kayması olarak da bilinen bu olayın asıl nedeni hava direncinin cisimler üzerindeki etkisidir.

Hava, su ve kara taşıtlarının dış tasarımı yapılırken hava ve su direncinin azaltılması hedeflenir. Örneğin uçak, araba ve sürat teknesi gibi taşıtların gövdeleri özellikle ön kısımları hava ve su direncini azaltacak şekilde tasarlanır. Bu tasarımlar hayvanların vücut yapıları model alınarak yapılmıştır.

Yüzücüler yarışlarda daha hızlı yüzebilmek için su direncini azaltmaya çalışırlar. Bu nedenle de özel malzemelerden üretilen mayolar kullanırlar.

Bisiklet yarışlarında bisikletin tasarımı ve bisikletlinin giysileri ile kaskının tasarımı hareket halindeyken hava direncinden en az etkilenecek biçimde üretilir. Ayrıca bisikletlinin duruşu da hava direncini azaltacak şekilde olmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Hava ve Su Direnci 7.Sınıf Fen Bilimleri Ders Notu Özet konu anlatımı