Ham Madde, Üretim ve Pazarın Küresel Ticaretteki Yeri 11.Sınıf coğrafya

Eski devirlerde takas biçiminde olan ticari faaliyetler paranın icat edilmesiyle farklı bir boyut kazanmıştır. Bu etkinlik üretilen ticari malların artmasıyla daha da ön plana çıkmıştır. Yeni ülkelerin keşfedilmesi, yeni ham madde kaynaklarının bulunması, yeni pazarların ortaya çıkmasıyla da büyük bir hareket ve canlılık kazanmıştır.

– Genel anlamda ticaret, kâr etmek amacıyla her türlü mal ve hizmet alım satımını içeren bir ekonomik faaliyetler bütünüdür. Bu faaliyetlerin kapsamına mal ve hizmetin üretimi, tanıtımı. ulaşımı, dağıtımı, gibi iş bölümleri girer. Ticaretin en önemli amacı tüketiciye ucuz ve kaliteli mal sunabilmektir. Bu gerçekleştiğinde ticaretin devamlılığı gelecek ve sürekli kâr sağlanacaktır.

– Günümüzde dünya ticareti çok büyümüş ve karmaşık bir hâle gelmiştir. Bunda gelişen teknolojinin rolü büyüktür. Ülkeler kendi üretemedikleri ve ihtiyaç duydukları malları ucuza almak için diğer ülkelerle ticarete ihtiyaç duyarlar. Günümüzde dünyadaki hiçbir ülke kendi ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilecek durumda değildir. Ülkeler kendilerinde olan fazla kaynakları başka ülkelere satıp ihtiyaçları olan ürünleri de başka ülkelerden alırlar. Böylece uluslararası ticaret ortaya çıkar. Uluslararası ticaret çok eski devirlerde de vardı. Zamanla gelişti. Günümüzde ise küresel boyut kazandı.

Günümüzde küresel boyut kazanan ticaret, uluslararası rekabetin boyutlarını da büyütmüştür. Dünya Ticaret Örgütü ülkelerarası ticarete belli kurallar getirmiştir. Bu kurallara uymayanlara gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Ham Madde, Üretim ve Pazarın Küresel Ticaretteki Yeri 11.Sınıf coğrafya