Güçlü Bağlar Arasındaki Bağ Enerjisi 9.Sınıf Kimya
Bağ Enerjisine Göre Zayıf ve Güçlü Etkileşimler
Bağ enerjisi: Bağı kırmak için gerekli olan enerji veya bağ oluşurken dışarıya verilen enerjidir.
Aşağıda yemek tuzuna ve etil alkole ait buharlaşma ısıları ve kaynama noktaları verilmiştir.
Tablo incelenecek olursa güçlü etkileşimlerden iyonik bağ içeren NaCl’nin buharlaşması için gerekli olan ısı ve kaynaması için gerekli olan sıcaklık değeri, zayıf etkileşimlerden hidrojen bağını içeren etil alkole göre oldukça yüksektir.
Bu değerler bize güçlü ve zayıf etkileşimlerle erime noktası, kaynama noktası, erime ve buharlaşma ısıları arasında doğru bir orantı olduğunu gösterir.
Bazı istisnalar olsa da genellikle kimyasal türleri ayırmak için gerekli olan bağ enerjisi 40 ki/molden büyükse etkileşime güçlü etkileşim denir. Bağ enerjisi 40 kj/molden küçükse etkileşime zayıf etkileşim denir.
Güçlü etkileşimler koparsa genellikle kimyasal özellikler değişir. Zayıf etkileşimler koparsa fiziksel özellikler değişir.
Yukarıda verilen denklemlerde 1, 2 ve 3. olaylar fiziksel değişimdir. Dolayısıyla burada kopan bağlar zayıf etkileşim grubuna girer.
4, 5 ve 6. olaylarda kimyasal bağlar kopmuştur. Dolayısıyla değişimler kimyasal değişimdir. 3. değişimde enerji değeri 40 ki/molden büyük olsa da kopan bağlar zayıf etkileşimlerden olan hidrojen bağıdır. Olay, suyun buharlaşması olduğundan fiziksel bir olaydır.