Göz Kusurları 11. Sınıf Biyoloji
Gözler her zaman mükemmel çalışmaz. İnsanlar gözleri ile ilgili çok farklı tiplerde problemlere sahip olabilir. Bunun nedeni gözün bazı kısımlarındaki şekil bozukluğudur. Sık rastlanılan göz kusurlarından bazıları aşağıda verilmiştir.
Miyopluk (Miyopi): Gözün uzaktaki cisimleri net olarak görememesidir. Miyopluğun en önemli sebebi göz küresinin önden arkaya doğru uzamış olmasıdır. Ayrıca göz merceğinin kırma gücünün normalden daha fazla olması durumunda da ortaya çıkabilir. Bu durumda görüntü retinanın önünde oluşur. Miyopluğun düzeltilmesinde kalın kenarlı mercekler kullanılır ve böylece görüntünün retina üzerine düşmesi sağlanır.
Hipermetropluk (Hipermetropi): Gözün yakındaki cisimleri net olarak görememesidir. Miyopluğun tersine göz küresinin normalden kısa olması ya da göz merceğinin kırma gücünün normalden az olması durumunda ortaya çıkar. Bunun sonucunda görüntü retinanın arkasında oluşur. Hipermetropluğun düzeltilmesinde ince kenarlı mercekler kullanılarak görüntünün retina üzerine düşmesi sağlanır.
Astigmatizm: Kornea ya da göz merceğinin yüzeyindeki kavislenmede meydana gelen bozukluktur. Işık kaynağından gelen ışınlar bir nokta halinde retinada odaklanamaz. Net görüntü oluşturmak için silindirik mercekler kullanılır.
Presbitlik (Presbiyopi): Yaşlanmayla birlikte göz merceğinin elastik özelliğini kaybetmesidir. Bu durumda gözün uyum yapma özelliği azalır. 45 yaşın üzerindeki çoğu insanın okuma gözlüklerine ihtiyaç duymasının nedeni budur. Presbitliği düzeltmek için düzenlenen gözlüklerde, uzak görüşün yanı sıra altta okumayı sağlayan yakın görüş kısmı bulunmaktadır. Son zamanlarda iki ayrı fonksiyon aynı cam üzerinde birleştirilmiştir.
Yukarıda sayılanların dışında sık rastlanılan göz kusurlarından biri şaşılık diğeri de katarakttır. Şaşılık iki gözün aynı noktaya odaklanamaması durumudur. Göz küresini hareket ettiren kasların birisinde veya birkaçında kuvvet azlığı ya da kuvvet fazlalığı olması şaşılığa neden olur. Katarakt, göz merceğinin şeffaflığını kaybetmesidir. Genellikle yaşlılarda görülen bu göz kusuru, tedavi edilmediği taktirde görme kaybına yol açar.
Günümüzde göz kusurlarının tetkik, görüntüleme ve tedavisinde yeni uygulamalar öne çıkmıştır. Örneğin 90’lı yıllardan itibaren gelişme gösteren lazer göz tedavisi, bugün farklı yöntemlerle en ileri noktalara ulaşmıştır. Lazer ameliyatları ile miyopluk, hipermetropluk, astigmatizm, presbitlik ve katarakt tedavi edilebilmektedir. Kornea nakillerinin gerçekleştirilmesinde de lazer teknolojisi kullanılmaktadır.
En önemli duyu organlarımızdan biri olan gözün sağlıklı yapısının korunması gerekir. Bunun için göz temiz tutulmalı, aşırı güneşli günlerde gözlük kullanılmalı, uzun süreli ve yakından televizyon izlenmemelidir. Ayrıca görme olayını güçlendirmek için süt, yumurta, meyve, yeşil sebze gibi A vitamini içeren besinler tüketilmelidir.