1. Türklerin Orta Asya’dan Göçü: Türklerin Orta Asya’dan göçü 4. yüzyılın sonlarına doğru başlamıştır. Bu göçün başlıca nedenleri; bölgenin verimsizleşmesi, kuraklık, otlakların daralması, nüfusun artması, iç karışıklıklar ve baskılardır.
2. Kavimler Göçü: Türklerin Orta Asya’dan göçü ile Kavimler Göçü iç içedir.
Kavimler Göçü tarihteki en önemli göç dalgalarından biridir. 4. yüzyılın sonlarına doğru başlayan bu hareket pek çok kavmin yer değiştirmesine neden olmuştur. Orta Asya’da yaşanan iklim değişikliği şiddetli kuraklığa neden olmuştur. Kuraklık, başta otlak sorunu olmak üzere birçok ekonomik sıkıntıyı beraberinde getirmiştir. Ekonomik sıkıntılar kavimler arasındaki çatışmaları artırmıştır. Böylece çoğunluğu Türk olan bu kavimler Orta Asya’dan başlayarak;
— Kuzeye doğru Sibirya’ya
— Doğuya doğru Çin ve Uzak Doğu’ya
— Güneye doğru Hindistan ve Afganistan’a
— Batıya doğru ilk olarak Hazar Denizi’nin kuzeyinden Avrupa’ya, ikincisi; Hazar Denizi’nin güneyinden İran, Suriye, Anadolu ve Mısır’a ilerlemişlerdir.
Kavimler Göçü itici göçlerdir. Birbirini iterek ilerleyen kavimler Avrupa içlerine kadar ulaşmıştır. Avrupa Kıtası göçler sonucunda değişmiş, yeni ırklar, yeni siyasal yapılar oluşmuş ve yeni bir çağın başlamasına zemin hazırlamıştır.
3. Yeni Dünya Göçleri: Amerika Kıtası’nın 15. yüzyıl sonlarında 1492’de keşfedilmesiyle birlikte Avrupa’dan pek çok kişi Amerika’ya göç etmiştir. Yaklaşık 60 milyon insanın katıldığı bu göç dalgası 20. yüzyıla kadar devam etmiştir. Sanayi devrimiyle göç hızlanmıştır. Avrupa’daki dinî ve siyasi baskılar, ekonomik sıkıntılar, savaşlar, keşfedilen yerlerde madenlerin bulunması, kullanılmamış mera ve tarım alanlarının varlığı yeni dünya göçlerinin nedenleridir. Bu göçler sonucunda özellikle İngilizler ve Fransızlar Kuzey Amerika’da, İspanyollar Güney Amerika’da koloniler kurmuştur.
4. Mübadele Göçleri: Savaşlar sonucunda savaşan devletler arasında antlaşmalarla vatandaşların karşılıklı yer değiştirmesidir. Bu göçler zorunludur. Bu göçler Romanya ile Bulgaristan ve Türkiye ile Yunanistan arasında olmuştur. 30 Ocak 1923’te Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan antlaşmaya göre İstanbul’daki Rumlar ve Batı Trakya’daki Türkler hariç Türkiye’deki Yunanlılar Yunanistan’a, Yunanistan’daki Türkler Türkiye’ye göç ederek karşılıklı yer değiştirmiştir.
5. Beyin Göçü: Beyin göçünü belli bir alanda eğitim görmüş ve kariyer yapmış insanların ülkelerinde olanaklar bulamadıkları için gelişmiş ülkelerde istedikleri imkanları bulmaları sonucunda göç etmeleriyle gerçekleşir. Hindistan, Çin, Filipinler, Cezayir, Fas, Tunus, İran, Nijerya gibi ülkeler beyin göçü gönderirken, ABD, İngiltere, Almanya, Avusturalya, Fransa gibi ülkeler beyin göçü alır. Beyin göçü ülkeler arasındaki gelişmişlik farkının artmasına neden olur.
6. İşçi göçleri: II. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya, Belçika, Avusturya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde fabrikalarda çalışacak işçi sıkıntısı yaşanmıştır. Bu nedenle bazı ülkelerle anlaşmalar yaparak işçi göçleri almışlardır. Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, İran, Irak, Suriye, Yugoslavya ve Türkiye bu ülkelerdendir. Türkiye ilk olarak Almanya’ya sonra da Hollanda, Fransa, Avusturya, İngiltere’ye işçi göndermiştir.
7. Doğal Olayların Neden Olduğu Göçler: Deprem, sel, yangın, erozyon, kuraklık, volkanik faaliyetler, tsunami gibi doğal afetler sonucunda göç olayları oluşur. Örneğin; Orta Asya’dan yapılan Kavimler Göçü’nün en önemli nedeni kuraklıktır.
- 17 Ağustos Marmara depreminden sonra başka yerlere göçler olmuştur.
- Kırgızistan’da 1994 yılında toprak kaymaları nedeniyle 270.000 insan göç etmiştir.