Gerçek Sayıların Köklü Gösterimleri İle Yapılan İşlemler (Köklü Sayılar) 9. Sınıf Matematik

Rehber Matematik: Köklü Gösterimlerle Yapılan İşlemler 1

Rehber Matematik: Köklü Gösterimlerle Yapılan İşlemler 2

Rehber Matematik: Köklü Gösterimlerle Yapılan İşlemler 3

Rehber Matematik: Köklü Gösterimlerle Yapılan İşlemler 4

n pozitif tam sayı olmak üzere x üzeri n = a eşitliğini sağlayan x sayısına a nın n. dereceden kökü denir. Burada n sayısına kökün derecesi denir. n sayısı 2 olduğu zaman yazılmaz ve karekök olarak ifade edilir.
Karesi pozitif x reel sayısına eşit olan iki sayıdan pozitif olanına x in pozitif karekökü, negatif olanına da negatif karekökü denir.
Çift dereceli köklerde kök içerisi negatif sayı olamaz, tanımsızdır. Tek dereceli köklerde pozitif ya da negatif olabilir.
x sayısının kuvveti ile kökün derecesi aynı olduğu zaman kuvvetin tek ya da çift olmasına bakılır. Kuvvet tek ise sonuç x’e , çift ise x in mutlak değerine eşittir.
çift dereceden köklü ifadelerin toplamı sıfıra eşit ise tüm köklü ifadeler sıfıra eşittir.
Sayının kuvveti kök dışına ya da içine yazılabilir sonuç değişmez.
Köklü sayılarda toplama ya da çıkarma işlemi ortak paranteze alınarak yapılır.
Dereceleri aynı olan köklü ifadeler çarpılırken ya da bölünürken ortak kökte işlem yapılır. Eğer dereceler eşit değil ise öncelikle dereceler eşitlenmelidir.
Köklü ifadelerde paydanın rasyonel yapılabilmesi için kesir paydanın eşleniği ile genişletilmelidir.

n , 1 den büyük pozitif tam sayı olmak üzere, x üzeri n = a denklemini sağlayan x sayısına, a nın n. dereceden kökü denir. Çarpımları rasyonel sayı olan iki reel sayıdan her birine diğerinin eşleniği denir.
Bu videoda; Köklü ifadelerin tanımı, Köklü ifadelerin özellikleri, Eşlenik ifadeler, Sonsuz kökler
konuları anlatılmaktadır.
Köklü ifadeler konusu ygs matematik ve kpss matematik sınavlarına karşımıza çıkabilir. Aşağıda konuya ait konu anlatımları mevcuttur. Konu anlatımı videosu sayfanın en altında bulunmaktadır.

Köklü sayılar, matematikte geniş kullanım alanına sahiptir ve özellikle karmaşık işlemlerde sadeleştirme, çarpma, bölme ve toplama gibi temel işlemler kök derecelerine ve kök içindeki sayılara göre düzenlenir. Köklü ifadelerin işlem kurallarını öğrenmek, matematiksel problemlerin çözümünde önemli bir beceridir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. beste dedi ki:

    GERÇEKTEN ELİNİZE EMEĞİNİZE SAĞLIK

  2. fatma dedi ki:

    Cok.iyi anladim sagolunnn;)

  3. Rıdvan Fırat dedi ki:

    Tek kelimeyle muhteşem…Gerçekten bu kadar emek vermeniz ve bu kadar zaman harcamanız inanın boşuna gitmiyor.Yani sizin o kadar zaman ayırıp ve büyük bir emek vererek videoları hazırlayıp koşulsuz şartsız bizim önümüze koymanız hiç azımsancak gibi bir durum değil hele ki bu devirde.ALLAH Razı Olsun.Gerçekten çok iyi videolarınız var.Belki de bizim için hayatımızın en önemli zamanında hayatımızın bir dönüm noktasında iken bize bu yardımlarınız gerçekten olağanüstü bir şey.Bunu kelimelere dökemiyorum.Karşılıksız bize en büyük faydayı sağlıyor olmanız bizim için çok büyük bir şey.Çok teşekkur ederim.

  4. Cenker Bayram dedi ki:

    Paydada irrasyonel sayı varsa ne yapıyoruz? Eşleniği ile çarpıyoruz. E normal payda eşitleme yaparken de payı da çarpıyoruz ya, o yüzden eşlenik paya da gidiyor. Normalde 2’ye dağıtırsın ama, sadeleşebileceği için bir adım fazla yaparsın, dağıtmadan bi bakarsın. O yüzden ilk başta dağıtmıyorlar. Paydaya gelecek olursak, eşleniği ile çarpıldığından kök5 = 5, kök3= 3 oluyor. Sonra, 5-3’ten payda 2 kalıyor. E payda 2 var, hop sadeleşiyor. Geriye kalan da cevap oluyor.

  5. Alican Altuntaş dedi ki:

    Hocam detaylı ve anlaşılır bir şekilde bize aktarıyorsunuz. Çok teşekkür ederim 🙂 Yavaş yavaş anlatmanız bizim kafamızda daha çok şekilenmeyi sağlıyor hızlı anlatırsanız anlamayız zaten ki :)

9. Sınıf Köklü Gösterimler ile Yapılan İşlemler Konu Anlatımı, Çözümlü Sorular Köklü Sayılar İfadeler