Füruzan – Tomris Uyar Eserleri Özellikleri AYT
FÜRUZAN (1935-…)
Hikâyelerinde yurt özlemi çeken göçmenlerin dramlarını, İstanbul’un kenar semtlerindeki fakir insanların yaşamlarını, kötü yola düşmüş kadın ve kızları, aile içi ilişkileri, çöken burjuva ailelerini, kuşak çatışmalarını ele almıştır.
Eserlerinde, “olay”dan çok betimleme ve çözümlemelerle iç içe geliştirilen anlatım ön plandadır.
“Parasız Yatılı” ile 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, “47’liler” romanıyla 1975 Türk Dil Kurumu Roman Ödülünü almıştır.
Eserleri
— Hikâye: Parasız Yatılı, Kuşatma, Benim Sinemalarım, Gecenin Öteki Yüzü, Gül Mevsimidir, Yedi Hikâye
— Roman: 47’liler, Berlin’in Nar Çiçeği, Sevda Dolu Bir Yaz
— Gezi-Röportaj: Yeni Konuklar, Balkan Yolcusu (ilk adı Bizim Rumeli), Ev Sahipleri, İşte Bizim Rumeli
Berlin’in Nar çiçeği (1988): Romanında Almanya’daki bir işçi Türk ailesinin yaşlı bir Alman kadınıyla kurduğu dostluk anlatılmaktadır.
Almanya’daki aile, komşuluk ilişkilerinin II. Dünya Savaşı günlerinden itibaren anıldığı, sevginin kurtarıcılığını gösteren bu güzel roman, hak etmediği bir suskunlukla karşılanmıştır.
Yeni Konuklar (1977): Yazarın Türk işçilerle yaptığı röportajlardan oluşur. Yazarın keskin gözlem ve canlandırma gücünü gösteren ve doğrudan anlatım yöntemiyle işçileri ve onların maruz bırakıldıkları haksızlıkları başarıyla anlattığı eseridir.
TOMRİS UYAR (1941-2003)
Hikâyelerinde evlilik ve aile yapısıyla ilgili konulara ağırlık vermiştir.
1980’Ii yıllara kadar şiirsel ve yalın hikâyelerinde sıradan insanların yaşanan değerler karşısında bir seçim yapmaya zorlandıkları koşulları ele almıştır.
1980’Ii yıllardan itibaren farklı bir öykü gerçekliği arayışına girerek gündelik yaşamın kıstırılmışlığını postmodern eğilimlerle ortaya koymaya çalışmıştır.
“Yürekte Bukağı” ile 1980 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, “Yaza Yolculuk” ile 1987 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanmıştır.
Eserleri
— Öykü : İpek ve Bakır, Ödeşmeler, Dizboyu Papatyalar, Yürekte Bukağı, Yaza Yolculuk, Yaz Düşleri – Düş Kışları, Gecegezen Kızlar, Rus Ruleti-Dön Geri Bak, Sekizinci Günah, Otuzların Kadını
— Günlük: Gündönümü 75, Sesler Yüzler ve Sokaklar, Günlerin Tortusu, Yazılı Günler, Tanışma Günleri / Anları, Yüzleşmeler/ Bir Uyumsuzun Notları