Fonksiyon Türleri video 10. sınıf

03.07.2019

Fonksiyon Türleri video 10. sınıf Hocalara Geldik

Sabit Fonksiyon (Lineer) video 10. sınıf Hocalara Geldik

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. Sercan Yıldız dedi ki:

    Soru: Bisiklet belirli bir mucidi olmayan, zaman içerisinde bir çok çalışmanın sayesinde günümüze ulaşmış bir ulaşım, eğlence veya spor aracıdır. Bir bisiklet sporcusu katılacağı bir yarış için gününün büyük bir çoğunluğunda azimli bir şekilde sabırla çalışmaktadır. Sporcu çalışmasını yaparken hızını sabit saatte 30 km de tutmaktadır. Buna göre sporcunun zamana ( x ) göre aldıôı yolu ( y ) Weren y = f ( x ) fonksiyonunun kuralını bulup fonksiyonunun grafiğini çizelim. Sporcunun zamana göre aldığı yolu aşağıdaki tablo ile gösterelim.
    Alınan yol her defasında zamanın 30 katıdır. O hºlde y = f ( x ) = 30 x bulunur. Fonksiyonun zaman kümesi zaman negatif olamayacağından [ 0, Þ ), değer kümesi de aynı sebepten dolayı [ 0, Þ ) dır. Bu fonksiyonun grafiği i 13. şekil u de gösterilmiştir.

  2. Sercan Yıldız dedi ki:

    Sabit Fonksiyon: f : A ” B fonksiyonunda, A kümesinin bütün elemanları B kümesinin yalnız bir elemanı ile eşleniyorsa f fonksiyonuna sabit fonksiyon denir. Başka bir deyişle, her x ` A için f ( x ) = c ( c ` B ) ise f sabit fonksiyondur.

  3. Sercan Yıldız dedi ki:

    Soru: A = { – 1, 0, 1, 2 } olmak üzere f : A ” A , f ( x ) = x fonksiyonunu şema ile gösterelim.
    f( x) = x kuralına göre fonksiyonun girdi ve çıktı değerleri yandaki tabloda gösterilmiştir. Tablodaki verileri “9. Şekil”deki gibi şema ile gösterebiliriz. f( x) fonksiyonunun A kümesindeki her elemanı kendisine eşlediğine dikkat ediniz.

  4. Sercan Yıldız dedi ki:

    Soru: f: R ” R , f ( x ) = x fonksiyonunun grafiğini çizelim.
    Tanım kümesindeki bazı değerler için f(x) fonksiyonunun alacağı değerleri tablo ile gösterelim. Bulduğumuz sıralı ikilileri koordinat sisteminde gösterip noktaları çizgi ile birleştirerek f( x ) = x fonksiyonunun grafiğini çizelim (10. Şekil). Denklemi y = x olan doğru, özdeşlik ( birim ) fonksiyonunun grafiğidir.

  5. Sercan Yıldız dedi ki:

    Parçalı Fonksiyon: Tanım kümesinin farklı alt aralıklarında kuralı değişiklik gösteren fonksiyonlara parçalı fonksiyon denir. f : R ” R ve a bir gerçek sayı olmak üzere x ` ( –Þ, a ) için f ( x ) = g ( x )  x ` [ a, Þ ) için de f ( x ) = h ( x ) oluyorsa parçalı tanımlı verilen f ( x ) fonksiyonu şeklinde gösterilir. 
    Birim Fonksiyon: A boş kümeden farklı bir küme olmak üzere A dan A ya ( A da ) tanımlı, her elemanı kendine eşleyen fonksiyona birim fonksiyon denir. Birim fonksiyonu genel olarak I şeklinde gösterilir.

Fonksiyon Türleri video 10. sınıf ders anlatımı