Fonksiyon Kavramı video 10. sınıf
Günlük hayatımızdaki birçok durum kendisi dışındaki durumlara bağlı olarak değişir. Hareket halindeki bir aracın deposundaki yakıtın zamana bağlı değişimi, manavdan alınan domatesin fiyatının alınan miktara bağlı değişimi bu durumlara örnek olarak verilebilir. Hayatımızdaki bu durumlara benzer sayısız çokluktaki durumlar fonksiyon kavramın kullanarak matematiksel olarak ifade edebiliriz. Bu ünitede fonksiyon ile ilgili kavramlar, fonksiyonların farklı ifade biçimlerini, fonksiyon türlerini ve onlar nasıl kullanabileceğimizi öğreneceğiz.
Örnek: Aşağıda, bir manavdan alınan domates miktarına bağlı olarak değişen fiyat ilişkisini inceleyelim.
Kilogram fiyatı 4 TL olan domatesten 1, 2, 4 ve 8 kg alan farklı müşteriler sırasıyla 4, 8, 16 ve 32 TL ödemişlerdir. Ancak domates dışında ürünler alıp manava 10 ve 15 TL lik ödemelerin de yapıldığını düşünelim.
A = { Alınan domates miktar ( kg ) } = { 1, 2, 4, 8 }
B = { ±denen paralar ( TL ) } = { 4, 8, 10, 15, 16, 32 }
A kümesinde bulunan miktarlar B kümesindeki fiyatlarıyla 1 " 4, 2 " 8,
4 " 16 ve 8 " 32 şeklinde eşleyebiliriz. Bu eşlemeyi yaptığımız kural f olarak
adlandırırsak bu kuralı şekildeki gibi gösterebiliriz. f kuralına göre A kümesindeki her bir ok B kümesindeki yalnız bir elemanla eşleşmiştir. Matematikte iki kümenin elemanlarn yukarıda verdiğimiz iki şart sağlayarak eşleyen kurallara fonksiyon denir. O halde tanımladığımız f kuralı bir fonksiyondur.