Fizik için bir çok tanım yapılabilir. Biz şöyle bir tanım yapabiliriz:
Fizik, madde ve enerji arasındaki etkileşimi inceleyen, doğada gerçekleşen olaylarla ilgili mantıklı açıklamalar yapmaya çalışan uygulamalı bir bilim dalıdır.
Fizik; psikoloji, sanat, din gibi konularla ilgilenmez. Hayatımızın her alanında fizik bilimi ile karşılaşabiliriz. Evde elektronik araçların çalışması, otobüsteyken dur kalk sırasında vücudumuzun verdiği tepki, gelgit olayı, bardakta bulunan kaşığın kırık görünmesi gibi pek çok olayı fizik bilimi inceler. Elbette fizik bilimi inceleme sırasında kimya, biyoloji, matematik, astronomi gibi bilimlerden faydalanır. Fizikçi, bilimsel bilginin mutlak doğru olmadığını, doğmalara yer vermeyecek biçimde sınanabilir ve sorgulanabilir olduğunu bilmelidir.
Fen, bilimsel düşünme tekniğine dayanarak tüm doğa olaylarının açıklanmasında bizlere ışık tutan bir bilim dalıdır. Canlı varlıklarla ilişkili doğa olaylarını açıklayan bilim dalı biyolojidir. Biyoloji genel olarak canlıları inceler. Kimya, maddelerin yapısal özelliklerini ve maddeler arasındaki etkileşimleri inceler. Fizik ise madde ve enerji arasındaki ilişkiyi inceleyip bir takım doğa olaylarına açıklık getirmemize yardımcı olur.
Fizik bilimi ile uğraşan bilim insanlarına fizikçi denir. Bir fizikçi herhangi bir bilginin daima tam doğru olmayabileceği gerçeğini unutmadan çalışmalarını sürdürür.
Fizik, yaşantımızın her anında vardır. Okula giderken bindiğimiz otobüsün hareket etmesinden, bir hastanın röntgeninin çekilmesine kadar birçok konuda fizikten yararlanılır.
İnsanlar, yaşantıları sırasında çevrelerinde olup biten olayları anlamaya, bilmediklerini öğrenmeye çalışmışlardır. Bu istek, bilimin doğmasına neden olmuştur. Bilim, bir olayı ya da evrenin bir kısmını konu alarak araştırma yapan, deney ve gözlemlerle sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgiler topluluğudur.
Fizik ise maddeyi, enerjiyi ve madde ile enerji arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır. Eski Yunancada “doğa” anlamına gelen “physic” aynı zamanda en temel doğa bilimi olarak adlandırılır.
Fizik, doğadaki olayları gözlem ve deney yaparak açıklar. Doğa olaylarına önerilen modellerden hangisinin doğru olduğuna karar vermek için tasarlanan deneyleri gerçekleştirir. Bu deneylerde bazen önerilmiş hiçbir modeli bulunmayan yeni doğa olaylarını da keşfeder. Bu kapsamda, gök cisimlerinden atom altı parçacıklara kadar birçok varlık, fiziğin uğraş alanına girer. Bu varlıkları incelerken kuvvet, hareket, enerji, ses, ışık, elektrik gibi konularla ilgilenir.
Fizik, doğadaki olaylardan elde ettiği bilgileri teknolojinin hizmetine sunmaktadır. Bugün her yerde kullandığımız alet ve makineler, fizikteki gelişmeler ve başarılar sayesinde üretilmişlerdir.
Neden Fizik Öğrenmeliyiz?
Fiziğin amacı, evrenin düzenini, evrendeki olayların nasıl gerçekleştiğini ortaya koyarak, bu olayların kontrol edilebilenlerini kontrol altında tutarak çalışmalar yapmaktır. Örneğin depremin nasıl oluştuğu, deprem sonrasında tsunaminin oluşup oluşmayacağı ile ilgili öngörülerde bulunarak hangi tedbirlerin alınması gerektiğini bilmek oldukça önemlidir.
Fizik projem için işimi kolaylaştırdı