Fiil kök ya da gövdelerinden belirli eklerle türetilen; cümlede isim, sıfat ve zarf olarak görev yapan sözcüklere fiilimsi (eylemsi) adı verilir. Fiilimsiler, Fiillere getirilen yapım ekleriyle türetilir ve cümlede isim, sıfat ya da zarf görevinde kullanıldığı için isimlerin aldığı çekim eklerini alabilir. Bununla birlikte fiilimsiler, fiiller gibi “-me/-ma” ekleriyle olumsuz yapılır. Cümlede isim soylu sözcüklerin özelliğini gösteren Fiilimsiler, Fiil anlamını korumaya devam eder.
Örnekler
- Ben, okumanın önemini babamdan öğrendim.
–> Bu cümledeki “öğrenmek” sözcüğü fiil çekim eklerini (kip ve kişi eki) alarak çekimlenmiş bir fiildir. Diğer sözcükler isim özelliği göstermektedir. “Okumanın” sözcüğü de isim özelliği göstermesine rağmen fiil anlamını korumaktadır. O hâlde bu sözcük fiilimsidir. - Yoldan çıkan araba bariyerlere çarpmış.
–> Bu cümledeki “çarpmış” sözcüğü fiil çekim eklerini (kip ve kişi eki) alarak çekimlenmiş bir fiildir. “Çıkan” sözcüğü de cümlede sıfat olarak kullanılmıştır ancak fiil anlamını korumaktadır. O hâlde bu sözcük fiilimsidir.
Eski fotoğraflara hüzünlenerek bakmıştık.
–> Bu cümledeki “bakmıştık” sözcüğü fiil çekim eklerini (kip ve kişi eki) alarak çekimlenmiş bir fiildir. “Hüzünlenerek” sözcüğü ise cümlede zarf olarak kullanılmıştır ancak fiil anlamını korumaktadır. O hâlde bu sözcük fiilimsidir.
Fiilimsiler; İsim-fiil (mastar), sıfat-fiil(ortaç) ve zarf fiil (ulaç) olmak üzere üç gruba ayrılır.
Nolur hangi kitap bu yazar mısnız tın amak istiyorum