KÜLTÜR: Birçok tanımı olmakla birlikte kültür insan ile ilgili her şeydir (Gelenek-görenek, inanç, dil, edebiyat, yaşam biçimi vb.). Kültür ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye hatta şehirden şehre farklılık ve benzerlik gösterebilmektedir. Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle birçok kültüre ev sahipliği yapmaktadır. Bölgeler arasındaki farklılıklarımızın birer zenginlik olduğunu bilmeli ve farklılıklarımıza bu şekilde yaklaşmalıyız. Örneğin günümüzde popüler sporlardan futbolu konuşursak çoğunluk ilgi duymaktadır. Bunun yanında ata sporumuz cirit oyununa ise daha az kişi ilgi duymaktadır. İşte burada insanların birbirini anlayışla karşılaması çok önemlidir. Çünkü cirit oyunundan hoşlanmayan biri bu oyuna ilgi duyanlara karşı saygılı olmak zorundadır ve ön yargılı olmamalıdır. Bu şekilde farklılıklara saygılı olabilirsek toplum oluruz, millet oluruz ve güçlü bir devlet oluruz.
Kalıp Yargı: Bir konu veya olay karşısında peşin fikirli olmak, genelleme yaparak, ön yargılı olmaktır. Kalıp yargılar toplumların, ülkelerin kültürel zenginliklerini fark etmesini engeller. Bundan dolayı özel bir durumu genelleme yaparak açıklayamayız. İnsanlar bir durumu değerlendirirken objektif bakış acısına sahip olmalıdır. Geçmişteki olaylar, yaşam biçimleri, inançlar, kültürler farklı olabilir. Bu farklılıklar kalıp yargılara dönüştürülmemelidir.
Ülkemizdeki farklılıklara saygı duyduğumuz sürece bu zenginliklere sahip olabiliriz. Bu farklılıklara saygı gösterilmediği zaman birlikte bir toplum olma yolunda büyük yara almış olunur. Bu farklılıkları sadece ülke içinde düşünmemeliyiz.
Ülkemiz turizm potansiyeline sahip bir ülkedir. Dünyanın dört bir yanından yabancı turistler her yıl ülkemizi ziyaret etmektedir. Bu yabancıların da kendilerine has kültürleri de vardır. Bu turistlere kendi kültürümüze göre beklenti içine girdiğimiz an hayal kırıklığı yaşamış oluruz.
Örnek: Yabancı bir turist yemeğinde suşi, yerli turist döner-kebap tercih edebilir.
Örnek: Ülkemizde erkekler etek giymiyorken İskoçya erkekleri etek giyebiliyor.