Eylemsiz Referans Sistemi Fizik Ayt Özel Görelilik
Eylemsiz Referans Sistemi:
Cisimlerin hareketlerini seçilen bir noktaya göre tanımlar. Bu noktaya referans noktası veya referans sistemi denilebilir. Bir cismin hareketi, seçilen farklı referans sistemlerine göre farklı şekilde gözlenir. Örneğin bir gözlemci için hareketsiz olan bir cisim diğer bir gözlemci için hareketli olarak gözlenebilir.
Özel görelilik teorisinde en çok kullanılan kavramlardan biri de Eylemsiz referans sistemidir. İvmesiz (duran veya sabit hızla) hareket eden gözlem çevresine eylemsiz referans sistemi denir.Oturduğumuz yerde kitabımızı okurken sandalyeye göre hareketsiz olduğumuzu söyleyebiliriz. Odamıza göre de hareketsiz olduğumuz söylenebilir. Karşımızdaki eve ve dünyaya göre de hareketsiz olduğumuz söylenebilir. Ancak Dünyamız Güneş etrafındaki yörüngesi üzerinde, Güneş sistemi Samanyolu Galaksisi’nin merkezi etrafında ve Samanyolu Galaksimiz de büyük patlamanın etkisiyle büyük bir hızla hareket etmektedir.
Aslında sandalyemiz de hareketsiz rahatça oturduğumuz anda bir başka referans noktasına göre çok farklı ve büyük hızla hareket etmekteyiz. Bu durum evrede mutlak bir eylemsiz referans sistemi olmadığı sonucuna götürür. Ancak ortak bir eylemsiz referans sistemi olarak Dünya’yı kabul edebiliriz.
Eylemsiz referans sisteminin hareketine bağlı olarak değişmeyen büyüklükler olan kütle ve zaman mutlak büyüklüklerdir. Bu büyüklüklerin dışında kalan ve bağıl büyüklükler adı verilen büyüklükler eylemsiz referans sisteminin hareketine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu tanımlar büyük kütle ve küçük hızların geçerli olduğu klasik fizik kapsamında geçerlidir.
Cok iyi