Yeryüzünde eşit basınçtaki noktaların birleştirilmesi sonucu elde edilen eğrilere İzobar eğrileri, bu eğriler ile oluşturulan haritalara ise İzobar haritaları adı verilir. İzobar haritalarından yeryüzünde basıncın dağılışı, rüzgarın hareket doğrultusu ve rüzgarın hızı hakkında bilgi elde edilebilirken, yer- yüzü şekilleri ve sıcaklık hakkında bilgi elde edilemez.
1. Temmuz Ayı İzobar Haritaları
- Kuzey Yarım Küre’de yaz mevsimi yaşanması nedeniyle karaların iç kesimlerinde termik alçak basınç merkezleri oluşur (Sibirya ve Asya’nın iç kısımlarında).
- 30″ Kuzey enlemleri çevresinde dinamik hava kütlelerinin etkisi ile oluşan Asor ve Hawaii yüksek basınç merkezleri biraz kuzeye kaymıştır.
- Atlas Okyanusu’nun kuzeyindeki İzlanda dinamik alçak basınç alanı daralmıştır.
- Ekvatoral bölgedeki termik alçak basınç alanları kuzeye doğru genişlemiştir.
2. Ocak Ayı İzobar Haritaları
- Kuzey Yarım Küre’de kış mevsimi yaşandığı için ve karasallık nedeniyle Asya Kıtası’nın ve Kuzey Amerika’nın iç kesimlerinde termik yüksek basınç sistemi geniş bir alanı kaplar.
- 30° enlemleri çevresinde oluşan dinamik yüksek basınç alanları güneye kaymıştır.
- İzlanda alçak basınç alanı Gulf-stream sıcak su akıntısının etkisiyle kuzeye doğru uzanmıştır.
- Ekvatoral bölgedeki termik alçak basınç alanı güneye kaymıştır.
3. Yıllık Ortalama İzobar Haritaları
- Ekvator çevresinde termik alçak basınç alanı, kutuplar çevresinde termik yüksek basınç alanı görülür.
- En yüksek basınç değerleri dönenceler çevresinde görülür. Bu durumda etkili olan faktör, hava kütlelerinin burada dinamik olarak alçalmasıdır.
- 60° enlemleri çevresinde, dinamik alçak basınç merkezleri oluşmuştur. Bu basınç merkezleri Kuzey Yarım Küre’de kara oranının fazlalığı nedeniyle kesintiye uğrarken, okyanusların geniş yer kapladığı Güney Yarım Küre’de pek kesintiye uğramazlar.