<>

Ergenlik ve Sağlık 8.Sınıf Fen

Hepimiz çocukluk döneminden çıktıktan a sonra farklı değişimler geçiririz. Bazen kendimizi anlamakta zorlanırız. Gün içinde bazen çok mutlu oluruz bazen de sebepsiz yere mutsuz olabiliriz. Kendimizde meydana gelen değişimleri tam olarak çözemeyiz.

Aynaya bakmaktan hoşlanmamamıza rağmen aynayı elimizden düşüremeyiz. Gözümüz sürekli sivilcelerimize takılır. Büyüklerimiz ayna karşısında çok vakit harcadığımızı söyler. Büyüklerimizin her işimize karışmasına sinirleniriz. Bazen bu değişimleri neden yaşadığımızı anlayamayız. Duygularımız gibi düşüncelerimiz de, bedenimiz de sürekli değişir. Bu durumlar bizim çocukluktan ergenliğe geçtiğimizin göstergesidir.

Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemine ergenlik denir. Bu dönemde vücutta bazı değişimler meydana gelir. Bedensel değişimlerle beraber zihinsel ve ruhsal değişimler de görülür. Vücutta meydana gelen değişimler çevre şartları, beslenme, hastalıklar ve sosyal koşullardan etkilenir. Bu yüzden ergenliğin başlangıç ve bitiş yaşı herkese göre değişir.

Bu dönem, bireyde çocuksu tutum ve davranışların yerini yetişkin davranışlarının aldığı, cinsiyet rollerinin kazanıldığı bir dönemdir. Vücut hormonlarından cinsiyet ile ilgili olanlar bu dönemde artış gösterdiği için ergen adayının psikolojik durumu sebepsiz yere değişebilir. Vücutta, ellerde ve ayaklarda hızlı bir büyüme gerçekleştiği için sakarlıklar görülebilir.

Ergenlik dönemi insan yaşamının doğal bir dönemidir ve bu dönem insanlarda yaklaşık 12 – 21 yaşlarını kapsar. Ergenlik özelliklerinin başlamasında çevresel, kalıtsal ve ruhsal etkenler rol oynar. Kızlarda ve erkeklerde ergenliğe geçiş yaşı farklıdır. Kızlar 10 – 12 yaşında bu döneme girerlerken erkekler 14 yaş civarında ergenliğe girerler. Kızlar bu döneme erkeklere göre daha erken girdikleri gibi ergenlikten yine daha önce çıkarlar.

Aşağıdaki tabloda ergenlik döneminde kızlarda ve erkeklerde meydana gelen fiziksel değişimlerden bazıları belirtilmiştir.

Aşağıdaki tabloda ergenlik döneminde meydana gelen ruhsal değişimler belirtilmiştir.

Her insan doğar, büyür ve belli bir gelişim gösterir. Bu doğal bir süreçtir. Ergenlik döneminde görülen ruhsal ve fiziksel değişimler her insan tarafından farklı algılanır. Çünkü insanlar farklı bireysel özelliklere sahiptir. Bazı insanlar bu durumdan çok etkilenmezken bazıları da olumsuz etkilenir.

Ruhsal yönden gelişebilmek, yetişkinliğe sağlıklı geçiş yapmak için ailemizden, arkadaşlarımızdan, öğretmenlerimizden ve rehberlik servisinden yardım alabiliriz. Gerekirse problemlerin çözümü için psikolog ve psikiyatrlardan da yardım alabiliriz. Ergenlik dönemini sağlıklı geçirebilmek İçin çevremizdekilerle iletişim içinde olmalıyız.

Arkadaş çevresi ergenlik döneminde büyük önem taşır. Arkadaş seçimlerimize dikkat ederek aynı sorunları yaşayanlarla paylaşımda bulunabiliriz. Bu dönemde kazanılan iyi veya kötü alışkanlıklar bir ömür boyu insanın hayatını etkileyebilir.

Kötü arkadaşlar, vaktimizi iyi değerlendiremeyip oyun salonları ve kafelerde boş vakit geçirmemize ve hatta sigara, alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara başlamamıza sebep olabilirler. Bu tür zararlı alışkanlıklardan korunmak ve vaktimizi iyi bir şekilde değerlendirebilmek için toplumsal organizasyonlara, sportif faaliyetlere katılabiliriz. Resim, müzik, tiyatro gibi sanatsal etkinliklerde bulunmamız da bizim yararımıza olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Ergenlik ve Sağlık 8.sınıf fen bilimleri konu anlatımı ders notu özet