Endülüs Emevi Devleti (756 – 1031) 9. Sınıf Tarih

  • Emevilerden sonra Abbasi Devleti, Endülüs topraklarını merkezden gönderdiği valilerle yönetmiştir. 756 yılında Emevi ailesine mensup Abdurrahman bin Muaviye, İspanya’ya giderek Endülüs Emevi Devleti’ni kurmuştur.
  • Endülüs Emevileri, günümüzdeki İspanya ve Portekiz topraklarında hakimiyet kurmuşlardır. Bu dönemde Avrupa kıtasında Müslüman nüfus hızla artmıştır.
  • Endülüs Emevileri siyasi ve askerî faaliyetlerden çok, bilim ve kültür alanlarında gelişmelere önem verdiler. Bu süreçte başkent Kurtuba, inşa edilen birçok cami, medrese ve kütüphanelerle dünyanın sayılı bilim ve kültür merkezlerinden biri haline geldi.

Bilgi: III. Abdurrahman’ın halife unvanını kullanmasıyla birlikte Irak’ta Abbasiler, Mısır’da Fatımiler ve İspanya’da Endülüs Emevileri olmak üzere üç halife ortaya çıktı. Bu durum İslam dünyasında siyasi birliğin bozulduğunu gösterir.

  • Endülüs Emevi Devleti’nin iç sıkıntılar yaşadığı dönemlerde Hristiyan İspanyol krallıklarının saldırılarıyla topraklarının bir kısmını kaybetti ve daha sonra yıkıldı.
  • Endülüs Emevi Devleti’nin yıkılmasından sonra İspanya’da; Bağımsız Emirlikler Dönemi (1031-1091), Murabıtlar Dönemi (1091-1147), Muvahhidler Dönemi (1147-1229) ve en sonunda Beni Ahmer Devleti Dönemi (1238-1492) yaşanmıştır.
  • 1469’da Kastilya Kraliçesi İsabella ile Aragon Kralı Ferdinand’ın evlenmesinin ardından bu iki krallık birleşmiştir. Böylece güçlenen İspanyollar Endülüs’teki Müslüman varlığına son vermek için harekete geçmiş, 1492’de Beni Ahmer Devletini yıkmışlardır.

Bilgi: Bu süreçte baskı altında kalan Müslümanların bir kısmı 1492 yılından itibaren başta Kuzey Afrika olmak üzere değişik coğrafyalara göç etmek zorunda kalmıştır. Göç eden Müslümanlara, II. Bayezid Dönemi’nde Osmanlı Devleti’nin büyük yardımları olmuştur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Endülüs Emevi Devleti özellikleri konu anlatımı 9.sınıf tarih

Ebu Müslim Horasani’nin isyanı sırasında Emevi ailesinden olan Abdurrahman Kuzey Afrika’ya kaçtı ve daha sonra buradan İspanya’ya geçerek 756 yılında başkent Kurtuba olmak üzere Endülüs Emevi Devletini kurdu.
Abbasiler’in İspanya’yı almak istemesiyle bu devletle mücadele eden Endülüs Emevileri daha sonra da Franklarla savaştılar.
Endülüs Devleti sınırları genişletmek yerine bilim ve kültüre büyük önem verdiler. Kurtuba'nın dört bir yanına kütüphane ve medreseler inşaa ettiler.
Endülüs Emevileri III. Abdurrahman’dan itibaren Abbasi halifesini tanımayarak kendi yöneticilerini halife ilan ettiler, böylece İslam Dünyasındaki siyasal birlik bozuldu.
Endülüs Devleti İspanyolların baskısıyla oldukça zayıfadı. 1031 yılında tam 14 beyliğe bölündü.
Bu beylikler içinde Beni Ahmer Devleti 250 yıl varlığını sürdürmeyi başardı. Ancak 1492’de yine İspanyollar tarafından yıkıldı.