ENDOKRİN SİSTEMLE İLGİLİ HASTALIKLAR
1. Gigantizm(devlik): STH hormonu büyüme çağında çok salgılanırsa devlik oluşur.
2. Nanizm (cücelik): STH hormonu büyüme çağında az salgılanırsa cücelik oluşur.
3. Akromegali (orantısız büyüme): STH hormonu büyüme çağından sonra (yetişkinlik döneminde) çok salgılanırsa orantsız büyüme olur. Örneğin ayaklar uzar kollar kısa kalır.
4. Kretenizm (ahmak cücelik): Tiroksin hormonu küçük yaşlarda az salgılanırsa, zeka geriliği ve cücelik gibi sorunlar oluşur.
5. Miksodem (uyuşukluk): Tiroksin hormonu yetişkinlerde az salgılanırsa uyuşukluk, saç dökülmesi, kilo alma şeklinde kendini gösterir.
6. Tetani: Parathormon az salgılanırsa, kandaki kalsiyum değeri düşer. Kaslarda kramp ve titremelere sebep olur.
7. Addison: Aldosteron hormonu az salgılanırsa kan basıncı düşer, kandaki sodyum ve klor azalır, deride pigment birikimi sonucunda tunç rengi oluşur.
FEED BACK MEKANİZMASI (GERİ BİLDİRİM)
Bir hormon, başka bir hormonun üretimini uyarırsa buna pozitif feed back denir. Bir hormon, başka bir hormonun üretimini engellerse buna negatif feed back denir. Örneğin hipofiz bezi TSH hormonu üretip tiroit bezini uyarır ve tiroit bezi tiroksin hormonu üretir. Bu olay pozitif feed backtır. Ancak kanda tiroksin hormonu artınca tiroksin, hipotalamus ile hipofizi uyarır ve TSH salgısı kesilir. Bu olay ise negatif feed backtır. Bu mekanizma sayesinde vücuttaki tiroksin hormonu seviyesi dengede tutulur.