ELEKTRİKLENMENİN ETKİLERİ NELERDİR?
Şimşek ve yıldırım, elektriklenme sebebiyle ortaya çıkan hava olaylarıdır.
Rüzgarın etkisiyle atmosferde hareket eden bulutlar, havayla ve birbirleriyle temas ederler. Bu temas sonucunda da yük dengeleri bozulur ve elektriklenir. Elektriklenmiş bulutlar birbirlerine yeterince yaklaştıklarında aralarında yük alışverişi gerçekleşir. Bu olaya şimşek denir.
Elektriklenen bulutlar, yerküreye yeterince yaklaştıklarında bu kez yerküre ve bulutlar arasında yük alışverişi meydana gelir. Bu olaya da yıldırım denir.
Yıldırım olayı, yerkürenin buluta en yakın olduğu noktada gerçekleşir. Bu nedenle yıldırım, genellikle yüksek ve sivri yerlere düşer. Bu nedenle yağışlı havalarda yüksek yerlerde, ağaçların altında bulunmaktan kaçınılmalıdır.
Yüksek binaları yıldırımdan korumak içinse, elektrik yükünü kendi üzerinden toprağa aktaran iletken araçlar kullanılmaktadır. Bu araçlara paratoner (yıldırım savar) denir.
ELEKTRİKLENMENİN YARARLARI
Elektriklenmenin teknolojide yararlanılan olumlu yararları da vardır. Örneğin fabrika bacalarından çıkan dumandaki toz ve küller elektriklenme sayesinde uzaklaştırılır. Suçluların parmak izlerinin alınması da, parmak izi bırakılan yerin elektriklenme özelliği, parmağın değmediği ince kısımlara göre daha değişiktir. Bu özelliği ölçen tarama cihazıyla parmak izi belirlenir. Otomobil ve beyaz eşyaların boyanmasında da elektriklenme olayından yararlanılır. Boyanacak yüzey “-” yükle, boya damlacıkları ise “+” yükle yüklenir. Böylece zıt yükle yüklenmiş boya tanecikleri püskürtülerek boyanacak yüzeye yapışır.