Elektrik Kaynakları 3.Sınıf Fen Bilimleri


Kategoriler: 3. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri
Cepokul

Elektrik Kaynakları

Günlük hayatta kullandığımız elektriği farklı kaynaklardan sağlarız.

Evlerde, okullarda, hastanelerde, fabrikalarda kullanılan elektriğin kaynağı şehir elektriği şebekesidir. Su, rüzgâr, kömür, petrol veya doğalgazın kullanılmasıyla üretilen elektrik, şebekelerle şehrin her yerine dağıtılır.

Bir diğer elektrik kaynağı ise pillerdir. Evimizdeki kumandalar, el feneri, bazı radyolar, oyuncaklar pille çalışır. Pil, içinde bulunan kimyasal maddeleri kullanarak elektrik üreten bir araçtır. Küçük ve taşınabilir olmaları nedeniyle pille çalışan aletleri yanımızda rahatça taşıyabiliriz.

Pilleri incelediğimizde farklı çeşitlerinin olduğunu görürüz. Bazı piller yeniden doldurulabilecek şekilde üretilmiştir. Bazıları ise tek kullanımlıktır. Kullanıp bittikten sonra atılır. Ayrıca bazı piller farklı şekil ve güce sahiptir. Çünkü farklı aletler, farklı güç ve büyüklükteki pillerle çalışır. Örneğin: kol
saatine takılan pille, televizyon kumandasına takılan pilin, hem şekli hem de gücü farklıdır.

Otomobil, uçak, tren, gemi, denizaltı gibi araçlarda elektrik enerjisi kullanılır. Bu ulaşım araçlarının elektrik ihtiyacını karşılayan elektrik kaynağına akü denir. Akülerin sağladığı elektrik enerjisiyle arabaların farları, radyosu çalıştırılabilir. Aküler elektrik enerjisini depolayan, çok sayıda özel pilin bir araya gelmesiyle oluşur.

Akü, pile göre daha güçlü bir enerji kaynağıdır ve daha uzun süre kullanılır. Ayrıca aküler bittiğinde yeniden doldurulabilir.

Cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar ise daha önce öğrendiğimiz elektrik kaynaklarından farklı olan batarya ile çalışır. Batarya, birkaç pilin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Bataryalar bittiklerinde şehir elektriği kullanılarak şarj edilir.

Bisiklet farlarının yanmasını sağlayan elektrik enerjisi dinamolardan elde edilir. Dinamo, tekerleklerin dönmesiyle ortaya çıkan hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür. Oluşan elektrik enerjisi, kablolarla fardaki ampule ulaşır. Tekerlek ne kadar hızlı dönerse ampul de o kadar parlak yanar.

İnsanlar günlük hayatta büyük miktarda elektrik enerjisine ihtiyaç duyar. Bu nedenle bilim insanları daha ucuz ve güvenilir elektrik üretmek için çalışmaktadır. Güneş pilleri bu araştırmalarla ortaya çıkmış bir enerji kaynağıdır ve her geçen gün de kullanım alanı artmaktadır. Güneş pilleri daha çok uydularda, hesap makinelerinde, saatlerde kullanılmaktadır. Son zamanlarda trafik lambaları ve sokak lambalarında da kullanılmaya başlanmıştır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar