Ebelik; günümüzde alınan eğitimler neticesinde profesyonel bir şekilde icra edilse de aslında insanın var oluşundan itibaren yapılan dünyanın en eski mesleklerinden birisidir. Eski çağlardan itibaren ilkel yollarla da olsa en insani duygularla yapılan ve bir bebeğin yaşama “merhaba” demesine katkı sağlayan ebelik, bu dünya var oldukça da devam edecek meslekler arasındadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar da ebelik mesleğinin profesyonel bir şekilde yapılması neticesinde doğum esnasında bebek ölümlerini azalttığını ortaya koymaktadır.
Ebelik eğitimi nasıl verilir?
Ebelik eğitimi ise gerek ülkemizde, gerekse dünya da 2 farklı eğitim neticesinde verilmektedir. Bu eğitimler; 2 yıllık Ön Lisans eğitim kurumlarında, lisans eğitim kurumlarında ve ebelik sertifika eğitim kurumlarında verilmektedir.
Ön Lisans Ebelik Eğitimi
Ülkemizde 1992 yılına kadar ebelik eğitimi Sağlık Meslek Liseleri tarafından verilmekteydi ve bu liseleri bitirenler ebe olarak görev yapabilmekteydi ancak 1992 yılından sonra kişinin ebelik mesleğini yapabilmesi için “Ön lisans ebelik eğitimi “alması gerekmektedir. Günümüzde ise ülkemizde bulunan pek çok üniversitenin 2 yıllık ebelik bölümlerinden kişiler, ebelik eğitimlerini alabilmektedirler.
Lisans Ebelik Eğitimi
Ülkemizde vakıf üniversiteleri dahil olmak üzere yaklaşık 40 kadar üniversitede ebelik eğitimi verilmektedir. Lisans eğitimlerinde ebelik eğitimi nasıl verilir? 4 Yıllık bu eğitim kurumlarında kişiler, hem teorik, hem de pratik eğitimler almaktadır. Öğrenciler ilk yıllarda alınan teorik eğitimlerin ardından hastanelerde ebelik için staj yapmakta ve pratik yapmaktadırlar.
Ebelik Sertifikası Ebelik Eğitimi Nasıl Verilir?
Dünya ülkelerinde eğitim kurumlarının yanında bazı özel kurumlarda ebelik sertifikası ile ebelik eğitimi de verilmektedir. Minimum 2 yıl ve 3600 saat içeren bu kurumlarda kişiler hem teorik, hem de pratik eğitimler alabilmektedir. Ebelik sertifikası ise pek çok kesim tarafından her zaman tartışma konusu olmuştur.