Duyu Organlarının Sağlıklı Yapısının Korunması 11. Sınıf Biyoloji

Biyonik kulak (Kohlear implant)

  • Kohlear implant, çok ileri derecede işitme kaybı olan veya hiç işitemeyen kişilerde iç kulağa yerleştirilen elektronik cihaz olup ses duyusunu algılamayı sağlar.
  • Kohlear implant iç ve dış parça olmak üzere iki kısımdan oluşur. İç parça kulağa yerleştirilir. Bu parçanın alıcı ve buna bağlı ince elektrotları vardır. Dışa yerleştirilen parçada ise ses işlemcisi ile kablo ve mikrofon bulunur.
  • Ses işlemcisi çevreden gelen ses sinyallerini analiz ederek elektrik akımına dönüştürür. Bu akım ince bir kablo tarafından radyo dalgaları vasıtası ile deri altına yerleştirilen alıcı İmplant’a taşınır. Alıcı implant bu dalgaları elektrotlar vasıtası ile iç kulaktaki korti organına taşır. Böylece işitme sinirleri uyarılarak ses algılanmış olur.

Biyonik göz

Biyonik göz, genetik bir hastalık olan ve görme kaybına yol açan gece körlüğü hastalığına sahip kişilerin yeniden görmesini sağlayan bir cihazdır. Görme engelliler için geliştirilen biyonik göz, kafatasına yerleştirilen bir kontrol çipi ve gözlüğe takılan küçük bir kamerayla çalışmaktadır.

Gözlük camlarına yerleştirilen kamera ile alınan görüntü, video işlemcisi tarafından elektronik sinyallere dönüştürülerek gözlükte bulunan vericilere iletilir. Vericide oluşan sinyaller, bir elektronik alıcıya ve hastanın retinasına yerleştirilmiş suni retinal panele iletilir. Böylece, beyindeki görme merkezine giden sinirlerde elektrik sinyali oluşturularak görüntü oluşması sağlanmaktadır.

SONUÇLANDIRALIM

Biyonik gözlük sayesinde görme engelliler şimdilik çevresini bulanık olarak büyük pikseller halinde görecek ve böylece bu kişiler yakınlarını ve aile bireylerini basit bir siluet halinde seçebilecek.

YORUMLAYALIM

Evinizde bir anahtar deliğinden bakarak karanlık bir odadaki nesneyi görmek için birazcık yandan bakmalısınız. Çünkü gözün optik ekseni anahtar deliğinin ortasına denk gelecek şekilde bakarsanız nesnenin görüntüsü sarı benek üzerine düşeceğinden nesneyi göremezsiniz. Bu nedenle az yan dönerek bakarsanız görüntüyü sarı benek dışına düşürerek bu bölgedeki çubuk hücreleri uyarır ve nesneyi görürsünüz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Duyu Organlarının Sağlıklı Yapısının Korunması konu anlatımı 11. Sınıf biyoloji

Duyu organlarının sağlıklı yapısını korumak, yaşam kalitesini artırmak bakımından önemlidir. Bunun için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Gözün sağlıklı yapısının korunması için her şeyden önce göz temizliğine dikkat etmek gerekir. Kirli ellerle göze dokunmak, yoğun ışığa maruz kalmak, bilgisayar başında gözü dinlendirmeden oturmak göz sağlığının bozulmasına neden olur. Gözü zararlı ışıktan korumak için güneş gözlüğü kullanılmalı, göz sağlığını korumak için A vitamini yönünden zengin besinler tüketilmeli ve düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmalıdır.

Sivri cisimlerle ve kulak temizleme çubuklarıyla kulağı karıştırmak kulak zarına zarar verebilir. Kulağa su kaçırmak, yüksek sese maruz kalmak, ağız ve diş sağlığına dikkat etmemek kulağın sağlıklı yapısının bozulmasına neden olabilir. Sıralanan bu olumsuz davranışlardan kaçınmak ve düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak kulak sağlığını korumak için alınacak önlemlerden bazılarıdır.

Burun içindeki kılları koparmak, burnuna cisim kaçırmak, burun temizliğine dikkat etmemek burun sağlığını olumsuz etkiler. Nezle ya da grip olunduğunda burnu temizlemek ve düzenli aralıklarla doktor kontrolü yaptırmak burun sağlığını korumak için alınacak önlemlerdendir. Derinin sağlıklı yapısının korunması için öncelikle güneşin zararlı ışıklarından korunmak gerekir. Cilt temizliğine dikkat ederek, bol su tüketerek, sağlıklı ve dengeli beslenerek derinin sağlıklı yapısı korunabilir. Ayrıca kişisel ürünleri ortak kullanmaktan kaçınmak ve stresten uzak durmak da deri sağlığını korumak için alınacak önlemlerden bazılarıdır.